Prostreno.cz

Domácí dýňové bochánky

Halloween je už sice za námi, nicméně vůně a atmosféra podzimu ještě přetrvává, a pokud patříte k nadšencům, kteří si v říjnu celý byt vyzdobili dýněmi, a teď nevíte, co s nimi, pojďme je společně zužitkovat v několika chutných receptech. Jeden z nich je na chutné dýňové bochánky, pro jejichž přípravu můžete použít jakoukoli dýni.

Nejlépe vám v receptu bude chutnat hokkaido, především díky své hutné struktuře a lehce oříškovému aroma. Ovšem stejně skvěle vám poslouží také muškátová, mramorová nebo máslová dýně. Postup je u všech dýní víceméně stejný s jedním rozdílem: hokkaido nemusíte loupat. Zužitkujte kromě dužiny také slupku, která je po upečení krásně měkká a bez potíží se dá jak nastrouhat tak rozmixovat. Slupka hokkaido navíc obsahuje velmi cenný komplex vitaminů a minerálů, tudíž byste se ochudili o to nejlepší!  Zbylé odrůdy dýní je potřeba po upečení oloupat.

Mouku můžete použít dle libosti. Od klasické hladké pšeničné 00, přes celozrnnou chlebovou, semolinovou, špaldovou až po lehce alchymistickou variantu: bezlepkovou mouku. Bezlepková mouka je k dostání buď v již hotové předem namíchané směsi (ovšem tyto mnohdy obsahují také spoustu škrobu), nebo můžete vyzkoušet kouzlo pohankové, rýžové nebo čirokové mouky. Nezapomeňte, že bezlepkové těsto vám tak hezky nevykyne jako klasické těsto z pšeničné mouky, ovšem na chuti to nijak neubere. Naopak  Bochánky budou mít nasládnou chuť, proto můžete ozvláštnit kořením dle libosti (perníkové koření, skořice, pomerančová kůra, vanilka apod.) 

A teď už k samotnému postupu:

Dýňové bochánky

Ingredience

Půlka menší dýně dle libosti

120 ml vlažného mléka

45 g másla

1 vejce

50 g třtinového cukru

Špetka soli

15 g čerstvého droždí

350 g hladké mouky

Postup

1 Dýni rozpulte, vyjměte semínka pomocí lžíce a zbylou dužinu nakrájejte na menší kostičky. Rozložte na plech vystlaný pečicím papírem a vložte cca na půl hodiny do trouby vyhřáté na 180 °C.

2 Po upečení nechte v zavřené troubě ještě asi 15 minut dojít. Upečenou dýni pak můžete nastrouhat na široké nudličky (pokud máte tužší hokkaido) nebo rozmixovat mixérem do konzistence pyré (pokud máte spíše měkkou a vodnatou dýni.) Nezapomeňte na odstranění slupky, pokud nepoužíváte hokkaido. 

3 Pyré si odložte stranou, budete potřebovat cca 150 g.

4 Do mísy nasypejte mouku, udělejte důlek, do něhož nalijte mléko, přidejte lžíci cukru, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek (cca 15 minut).

5 Poté přidejte zbytek surovin: rozpuštěné máslo (lehce vychladlé, ne horké!), dýňové pyré a zpracujte v těsto. Pokud máte k dispozici kuchyňský robot, použijte hnětací hák, a zpracovávejte cca 5 minut při nejnižší rychlosti. Těsto je hotové ve chvíli, kdy je pružné a nelepí se na stěnu mísy (začne se omotávat okolo háku).

6 Pokud připravujete bezlepkovou variantu, a používáte přirozeně bezlepkovou mouku (ne hotovou bezlepkovou směs na pečení s obsahem škrobu) nečekejte pružné těsto. Bude spíše připomínat tužší bláto. Proto nepoužívejte hnětací hák ale plochý šlehač/stromeček.

7 Mísu s těstem pak přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.

8 Vykynuté těsto si rozdělte na 10–15 bochánků, uválejte do kuliček a pomocí provázku (neutahujte) vytvořte z bochánků dýně. Nechte kynout dalších 40 minut.

9 Troubu si předehřejte na 180 °C a bochánky (v důkladně vyhřáté troubě!) pečte zhruba 20 minut. Pokud chcete mít povrch více křupavý, přidejte teplotu na 200 °C a pečte dalších 5 minut.

10 Po vyjmutí z trouby bochánky ještě horké potřete rozpuštěným máslem s medem a nechte vychladnout. Bochánky můžete jíst samostatně se sklenicí mléka či kakaa, nebo namazané oříškovým máslem či marmeládou.

Zdroje: názor autora






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat