Prostreno.cz

Poctivá domácí cibulačka

Klasická francouzská cibulačka je jednou z nejchutnějších polévek na světě!

Sytě zlatá, karamelizovaná cibule dodává polévce nezaměnitelnou chuť a vůni, a v kombinaci s vývarem, čerstvými bylinkami a bílým vínem vás povzbudí a zahřeje po jakkoli náročném dni. Příprava je vcelku jednoduchá, kromě karamelizace cibule, nad níž strávíte poměrně dost času, jelikož se jedná o proces, který nelze uspěchat, pokud chcete opravdu kvalitní výsledek (a ten za to rozhodně stojí!)

Co budete potřebovat

Než se pustíme do samotných příprav, pojďme si něco říct o základních ingrediencích polévky. 

Máslo: použijte Kvalitní nesolené máslo. Nenahrazujte margarínem!

Mouka: Zahustí vaši polévku. Použijte hladkou pšeničnou (nebo rýžovou pro bezlepkovou variantu)

Suché bílé víno: Skvěle rozpustí ulpělé zhnědlé kousky karamelizované cibule na dně hrnce a zároveň dodá polévce jedinečnou chuť. Pokud chcete, můžete víno vynechat a použít extra silný hovězí vývar!

Čerstvé bylinky (zejména čerstvý tymián a bobkový list) dodají polévce to správné aroma.

A nejdůležitější ingredience: Jakou cibuli použít na francouzskou cibulovou polévku?

Karamelizovaná cibule může polévce dodat různé chuťové profily v závislosti na typu cibule, kterou používáte:

Bílá cibule: sladká a jemná.

Červená cibule: výraznější chuť, mírně nahořklá, ne tak sladká.

Žlutá cibule: Ideální pro tento typ polévky. Jemně a přirozeně sladká, ideální pro karamelizaci.

Poctivá cibulačka

Ingredience

Svazek koření a bylinek „bouquet garni“ (bobkový list, 2 snítky tymiánu, 2 snítky plocholisté petržele, případně rozmarýn)

1,5 kg cibule

120 g másla

1,5 l hovězího nebo jiného vývaru

3 lžíce hladké mouky

Lžička hnědého cukru

150 ml bílého vína

lžička soli

půl lžičky pepře

Postup

1 Připravte si Bouquet garni. Jedná se o svazek koření a bylin obvykle převázaných provázkem, který se používá při přípravě polévek, vývarů a nejrůznějších dušených pokrmů. Bouquet garni se vaří společně s ostatními přísadami, čímž jídlu dodává bylinkovou chuť a vůni, ale před podáváním pokrmu je potřeba jej odstranit.

2 Neexistuje žádný obecný recept, ale většinou obsahuje petržel, tymián a bobkový list. V závislosti na konkrétním použití může zahrnovat také bazalku, rozmarýn, pepř, saturejku apod.

3 Oloupané cibule rozkrojte napůl a nakrájejte na stejně velké proužky. Na středním ohni si v hrnci rozehřejte máslo, přidejte cibuli a pomalu restujte asi 10 minut.

4 Poté přikryjte pokličkou a duste na mírném plameni dalších 10 minut (občas promíchejte, cibule se velmi ráda přichytává). Sundejte poklici, posypejte hnědým cukrem a za častého míchání nechejte cibuli zkaramelizovat do tmavě hnědé barvy.

5 Zlehka poprašte moukou, důkladně promíchejte a podlijte vínem. Vhoďte bouquet garni a chvíli počkejte, než se alkohol z vína vyvaří. (poznáte podle čichu). Poté podlijte horkým vývarem, přidejte sůl, pepř a nechte pomalu vařit pod mírně odklopenou pokličkou asi 45–60 minut.

6 Podávejte s opečenou bagetkou.

Tip

Pokud chcete svou cibulačku povýšit na další level, zkuste ji zapéct v troubě se sýrem (tzv. gratinování). Cibulačku nalijte do žáruvzdorných keramických misek lehce pod okraj, na povrch rozložte několik tenkých koleček bagetky a bohatě zasypejte nahrubo nastrouhaným sýrem. Takto připravené misky vložte na mřížku do trouby rozehřáté na maximum (ideálně s použitím programu „gril“). Jakmile začne sýr chytat hnědou barvu a vytvoří se na něm krusta, je čas polévku vyjmout a podávat!

Zdroje: názor autora, www.cafedelites.com/french-onion-soup/, www.wikipedie.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat