Prostreno.cz

Lahodné podzimní bramboráky

Podzim se nám pomalu chýlí ke konci, ovšem na Vánoce si ještě chvíli počkáme, tak proč si zbytek podzimu ještě trochu neužít?

S příchodem podzimu si tělo vyžaduje speciální pozornost. Letní teploty vystřídal chlad, nastalo sychravé počasí, a udržování tělesného tepla je čím dál náročnější. Vaše tělo vám proto s příchodem zimních teplot poděkuje za výživné a zahřívací jídlo, které je bohaté na vitamíny a minerály.

Hledat suroviny pro takové pokrmy není nic složitého, příroda vám je totiž nabízí sama, a to v bohatém výběru. Kořenová zelenina, brambory, dýně, batáty apod. jsou ideální volbou pro přípravu podzimních pokrmů, a tradice těchto jídel sahá do dávných časů našich předků.

Není při tom zapotřebí žádných složitých příprav, docela vám postačí pár základních receptů.

Jedním z nich jsou bramboráky. Ovšem v tomto případě místo brambor použijete jiné podzimní plodiny. Ideální jsou dýně, kořenové zelenina nebo batáty.

Těsto se smaží velmi dobře a bez jakéhokoli přilepování, proto je příprava velmi rychlá a snadná. Výsledné placky jsou jemné a skutečně velmi chutné, i když samozřejmě se může najít někdo, komu budou připadat „moc zeleninové“. Zeleninové bramboráky zkrátka budete buď milovat nebo vás nechají zcela chladnými. 

Podzimní bramboráky

Ingredience (cca 20 malých bramboráků)

500 g očištěné dýně Hokkaido (bez semínek, slupku však ponechte)*

200 g brambor nebo batátů

1 velká cibule

4 stroužky česneku

4 vajíčka

100 g polohrubé mouky

1 lžička kukuřičného škrobu

sůl podle chuti (cca 1 lžička)

pepř

olej na smažení

*Uvedené množství dýně můžete nahradit jinou zeleninou, například bulvovým celerem (máte-li rádi jeho chuť), mrkví, či můžete zeleninu namíchat v různém poměru dle chuti

Postup

1 Dýni omyjte, a i se slupkou nastrouhejte na nudličky. Pokud máte k dispozici kuchyňský robot nebo food processor, použijte krouhací nástavec na jemné nudličky.

2 Brambory oškrábejte a rovněž nastrouhejte pomocí krouhacího nástavce. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek prolisujte, přidejte mouku a zbylé ingredience, a vše společně promíchejte.

3 Nenechte směs dlouho stát, ideálně ji hned zpracujte.

4 Na pánvi rozpusťte trochu oleje nebo ghí (pokud máte k dispozici nepřilnavou pánev, stačí zlehka poprášit olejem ve spreji).  Část těsta nalijte pomocí naběračky na pánev a rozetřete na zhruba centimetr vysokou vrstvu. Na středně silném plameni osmahněte po obou stranách dozlatova, celkem asi 3–4 minuty.

5 Vyjměte a nechte na papírové utěrce okapat přebytečný tuk.

6 Skvěle chutnají posypané parmazánem nebo chedarem, případně jako příloha k masu.

Zdroje: názor autora - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat