Prostreno.cz

Křehký hruškový koláč

Hruškový koláč jako od babičky? Pokud pořádáte víkendovou rodinnou sešlost, chcete se trochu blýsknout a zároveň si pro sebe připravit malou pekařskou výzvu, podělíme se s vámi o recept na křehký koláč božské chuti, který si okamžitě zamiluje každý mlsoun.

Základ tvoří křehký máslový korpus, který perfektně doplňuje šťavnatou a kořeněnou hruškovou náplň. Kdo chce ještě voňavější zážitek, může do těsta i do náplně přidat trochu semínek z vanilkového lusku.

Na kvalitě másla nešetřete, použijte pravé máslo (nenahrazujte margarínem). Výsledek je diametrálně odlišný!

Křehký hruškový koláč

Ingredience

350 g hladké mouky

150 g cukru

50 ml studené vody

10 vajec

130 g másla

3 lžíce kukuřičného škrobu

750 ml plnotučného mléka

5 hrušek

půl lžičky mleté skořice

půl lžičky soli

1 citron

60 g džemu

Postup

1 Z celkového množství mouky si přibližně jednu lžíci odložte stranou (budete ji potřebovat na náplň). Mouku můžete použít dle libosti. Klasickou hladkou 00, špaldovou, ovesnou nebo dokonce pohankovou či rýžovou pro přípravu bezlepkové varianty.

2 U každé mouky bude mít těsto před pečením trochu jiné vlastnosti, s bezlepkovou se vám bude pracovat podstatně hůře něž s klasickou pšeničnou. Proto to mějte na paměti.

3 Mouku promíchejte se 2 lžícemi cukru, špetkou soli, přidejte 125 g studeného másla a vypracujte drobenku. Do té pak přidejte žloutek, studenou vodu a zpracujte v křehké hladké těsto (jako na sušenky).

4 Takto připravené těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na dvě hodiny do ledničky.

Mezitím si připravte náplň do koláče

5 9 žloutků, 12 lžic třtinového cukru, zbylou lžíci mouky a kukuřičný škrob smíchejte dohromady v tekutou směs.

6 Mléko přiveďte k varu, přilijte vaječnou směs a povařte do zhoustnutí. Nechejte vychladnout.

7 Hrušky nakrájejte na měsíčky, posypejte zbylým cukrem, skořicí, hřebíčkem, zakápněte šťávou z poloviny citronu a promíchejte.

8 Těsto vyjměte z lednice a vyválejte v tlustou placku. Tu pak vměstnejte do kulaté formy o průměru 23 cm, zalijte ji krémem, ozdobte hruškami a zlehka posypejte hnědým cukrem (pro vytvoření karamelové krusty.)

|9 Vložte do trouby a pečte cca 50 minut na 180 °C.

10 Po upečení můžete potřít glazurou, aby byl koláč hezky lesklý (smíchejte cca 50 g libovolného džemu s trochou horké vody a důkladně promíchejte, dokud vám nevznikne glazura). Tou pak po upečení potřete celý koláč.

Zdroj: názor autora





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat