Prostreno.cz

Semínkový chléb s podmáslím

Hutný a sytý chléb, který ve vás nezanechá žádný pocit viny? Vyzkoušejte semínkový chléb s podmáslím! 

V životě vám jen málo věcí udělá takovou radost jako domácí čerstvě upečený chléb. Vlastně už samotný proces přípravy je terapeutický a konečný výsledek to ještě umocní.

Semínkový chléb se přípravou trochu liší od klasického kváskového chleba, a to především použitím prášku do pečiva místo kvásku. Výsledek vás však překvapí svou nadýchanou a jemnou strukturou.

Mouku použijte dle libosti (špaldovou, semolinovou, chlebovou žitnou apod.), případně zkuste experimentovat s bezlepkovou moukou. Nejlepších výsledků dosáhnete smícháním více druhů bezlepkové mouky (např. rýžová + jáhlová + pohanková apod.)

Měření ingrediencí pomocí „hrnečkové metody“ vám celý proces ještě více ulehčí…

Semínkový chléb

Ingredience

5 hrnků celozrnné mouky

1 lžička soli

1 hrnek ovesných vloček

1 hrnek slunečnicových semínek

1 hrnek lněných semínek

1/2 hrnku dýňových semínek

1/2 hrnku sezamových semínek

Lžička prášku do pečiva

2 lžíce hnědého cukru

2 polévkové lžíce medu

4 hrnky podmáslí

Postup

1 V míse smíchejte nejprve všechny suché ingredience. Semínka přidávejte od nejmenších po ty největší, aby se vše důkladně a rovnoměrně promíchalo. Mouku tedy nasypejte do mísy, přidejte sezamová semínka a promíchejte. Přidejte lněná semínka a opět promíchejte. Pokračujte se slunečnicovými semínky a ovesnými vločkami a jako poslední přidejte dýňová semínka. Nezapomeňte vmíchat cukr, sůl a kypřící prášek.

2 Nakonec vlijte podmáslí a med a důkladně promíchejte. Pokud používáte kuchyňský robot, celý proces přidávání ingrediencí bude jednodušší a rychlejší. Stačí přisypávat za konstantního míchání balónovou metlou na nejnižší stupeň rychlosti. Podmáslí přilívejte postupně, aby vám nevznikaly hrudky.

3 Připravte si formu na pečení chleba, zlehka vysypanou moukou. Pomalu vlijte připravenou směs do výšky cca 5 cm pod okraj formy. Vrch chlebíku posypejte semínky, aby hezky vypadal, případně hrubozrnnou solí.

4 Pečte při 180 °C cca 1,5 hodiny.

5 Pozor! Před krájením nechejte na mřížce vychladnout! Za tepla se bude chléb drolit a lepit na nůž, jelikož se nejedná o klasické pečivo připravené pouze z mouky.

Zdroje: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(21 hlasů)

Frittata s hráškem

(20 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat