Prostreno.cz

Pavlova s arašídy, karamelem a banánem

Máte chuť na netradiční vánočně laděný dezert, nebo máte v rodině prosincového oslavence a chcete jej skutečně překvapit? Zkuste upéct nadýchaný dort Pavlova s banány, arašídovým máslem, šlehačkou a karamelem!

Samotný korpus (což jsou v podstatě velké sněhové pusinky - pro ty, kdo budou připravovat dort Pavlova poprvé) můžete připravit až 3 dny předem, což znamená, že samotná kompletace dortu pak bude v den D naprostou hračkou! 

Pavlova s arašídy, karamelem a banánem

Ingredience

6 vaječných bílků z velkých vajec, pokojové teploty

360 g moučkového cukru

½ lžičky bílého vinného octa

1 lžička kukuřičného škrobu

Na ozdobení banány

Pro arašídovou náplň

300 g moučkového cukru

100 g pražených, nesolených arašídů, nasekaných

½ lžičky mořské soli

Na krém

300 ml smetany ke šlehání

50 g jemného arašídového másla (bez hrudek a kousků)

1 lžíce moučkového cukru

Postup

1 Troubu předehřejte na 180 °C (s ventilátorem).

2 Bílky ušlehejte ve velké míse pomocí elektrického šlehače do konzistence sněhu tak, aby se tvořily špičky. Poté postupně přidávejte moučkový cukr, po 1 lžíci (po každém přidání dobře prošlehejte, aby bílky zase hezky ztuhly, než přidáte další cukr). Jakmile zašleháte polovinu cukru, zbytek můžete přidávat po větších částech. Jakmile přidáte všechen cukr, vyšlehejte pusinky do konzistence lesklých, tuhých špiček, poté vmíchejte ocet a škrob.

3 Pomocí lžíce pak opatrně sníh přemístěte na dva vyložené plechy, na každém vytvořte kruh o průměru 22 cm. Pomocí zadní vypouklé části lžíce můžete na povrchu vytvořit vlnky a čepičky typické pro Pavlovu. Plechy s korpusy vložte do trouby a snižte teplotu na 130 °C. Pečte 1½ hodiny, poté troubu vypněte a nechte uvnitř vychladnout 4–5 hodin. Po vyjmutí z trouby opatrně odlepte papír a korpusy odložte stranou.

4 Mezitím si připravte arašídovou náplň. Velkou pánev rozpalte na středním plameni. Poté do ní přisypávejte cukr po lžících. Měl by se začít rozpouštět, jakmile dosedne na dno pánve. Když se veškerý cukr zcela rozpustí, nechte za stálého míchání mírně pobublávat, dokud nezíská tmavě jantarovou barvu.

5 Poté přidejte arašídy a důkladně zakružte pánví, abyste se ujistili, že jsou všechny ořechy obalené v karamelu. Na plech vystlaný pečicím papírem pak rovnoměrně nalijte vrstvu arašídového karamelu, posypejte solí a nechte zcela vychladnout.

6 Krém s arašídovým máslem připravíte tak, že smetanu, arašídové máslo a moučkový cukr vyšleháte v míse, dokud nezhoustne. Dejte si pozor, abyste šlehačku nepřešlehali a nesrazila se vám. Počítejte s tím, že v lednici krém ztuhne ještě více.

7 Před podáváním položte jednu z vychlazených pusinek na servírovací talíř nebo mísu, potřete arašídovým krémem. Přidejte nakrájené banány a poté posypejte rozdrobeným arašídovým karamelem. Na takto ozdobený korpus položte druhou pusinku a poprašte moučkovým cukrem.

8 Ihned podávejte.

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat