Prostreno.cz

Domácí proteinové perníčky

Medové perníčky a jejich vůně při pečení jednoznačně patří k adventu. Pečení perníčků je vlastně jedním ze zásadních momentů, kdy člověk pocítí skutečnou atmosféru Vánoc.

Chuť perníčků a Vánoce k sobě zkrátka patří! Pokud si chcete dopřát zdravější variantu, s extra dávkou bílkovin, zkuste si připravit proteinové perníčky s celozrnnou špaldovou moukou. Špaldová mouka je bohatá na bílkoviny, vlákninu, vitaminy a minerální látky, a je také lépe stravitelná než šlechtěná pšenice. Navíc chutná lehce po oříšcích, tudíž se s chutí perníčků skvěle doplňuje! Nevěříte? Zkuste to sami podle našeho receptu. Na konci naleznete také pár tipů, jak své fitness perníčky ještě více „vytunit“. 

Proteinové perníčky

Ingredience

300 g špaldové celozrnné mouky

1 balení prášku do pečiva

1 lžička směsi perníkového koření

30 g (1 odměrka) syrovátkového proteinu (ideálně příchuť vanilka nebo karamel)

100 g medu

1 vejce

50 g másla

50 g kokosového oleje

vajíčko (na potření)

Postup

1 Nejprve smíchejte sypké přísady, tedy mouku s práškem do pečiva, proteinem a směsí perníkového koření. Máslo a kokosový olej rozpusťte v kastrůlku nebo v mikrovlnce a postupně společně s vejcem a medem vmíchejte do sypké směsi.

2 Pokud máte k dispozici kuchyňský robot, použijte hnětací nástavec na nižší otáčky a zpracovávejte, pokud se těsto nezačne odlepovat od stěn mísy.

3 Pokud je těsto stále řídké a lepivé, přidejte mouku. Pokud je naopak sušší a drolí se, přidejte trochu vody.

4 Množství vody je orientační, záleží na typu zvolené mouky (každá saje jinak) a proteinu (některé druhy proteinu jsou více zahuštěné).

5 Vypracujte tuhé pružné těsto a dejte přes noc (nebo alespoň na hodinu) do lednice.

6 Poté těsto rozdělte na dvě poloviny, vyválejte pláty a pomocí vykrajovátek vytvořte různé tvary perníčků. Ty pak opatrně přemístěte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte při teplotě 200 °C cca 5–10 minut.

7 Po upečení nechejte vychladnout a až poté opatrně sundejte z pečícího papíru. Za tepla jsou perníčky velmi křehké, po vychladnutí jsou pevné a drží tvar.

Tip

Pro bezlepkovou variantu použijte hladkou pohankovou mouku (z mechanicky loupané pohanky), případně rýžovou polohrubou. Pro variantu s nižším obsahem cukru nahraďte část medu stévií, případně použijte místo medu rýžový sirup, který má nižší GI (glykemický index).

Zdroj: Názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Zdravý chia pudink s borůvkami

5min
(1 hlasů)

Fitness palačinky

15min
(1 hlasů)

Domácí granola

30min
(2 hlasů)
Více tipů

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba