Prostreno.cz

Autentická Itálie u vás v kuchyni

Každý má své vlastní oblíbence v tradičních těstovinových pokrmech. Ale pokud chcete vařit jako Italové, vsaďte se na tyto klasické recepty.

Co se vám vybaví, když se řekne Itálie? Světově proslulé sochy Michelangela? Dolce & Gabbana na milánském týdnu módy? S největší pravděpodobností si představíte kostkovaný ubrus, láhev červeného vína a kouřící mísy těstovin.

Těstoviny, které jsou neodmyslitelnou součástí italské historie jídla a kulinářský základ po celém světě, jsou z nějakého důvodu jedním z našich jídel. Jednoduché na vaření a nekonečně uklidňující k jídlu.

Máme pro vás tři klasické recepty, které můžete vyzkoušet. Pokud je supermarket zavřený, jsou špagety alla puttanesca inspirované Neapolí vaším nejlepším přítelem. Boloňské ragú je přitom skvělým všestranným pomocníkem, který vždy zaručí prázdné misky (a omáčka je skvělá na zbytky). A poslední recept, cacio e pepe, bezpochyby poznáte podle jeho pověsti. Famózně jednoduché a hedvábné římské jídlo nesmí chybět – a pokud se to udělá správně, stane se jedním z vašich největších úspěchů. Za chvíli z vás bude mistr těstovin…

Špagety alla puttanesca

Ingredience

8 filet z ančoviček v oleji

2 lžíce kapary balené v soli, opláchnuté

60 ml extra panenského olivového oleje a více na pokapání

2 čerstvé peperoncini nebo jiné feferonky, nakrájené na tenké plátky

4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky

450 g drcených rajčat v plechovce

16 černých oliv naložených v oleji, vypeckovaných a nahrubo nasekaných

1 lžička sušeného oregana

jemná mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

500 g sušených špaget

nasekané čerstvé petrželové listy, pro podávání

Postup

1 Přiveďte k varu velký hrnec s osolenou vodou na středně vysokou teplotu.

2 Ančovičky sceďte, osušte papírovými utěrkami a nahrubo nasekejte.

3 Kapary propláchněte pod tekoucí vodou, namočte na 10 minut do čerstvé vody, poté vymačkejte a sceďte.

4 Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysokou teplotu. Přidejte ančovičky, peperoncini a česnek a vařte, dokud ančovičky nezačnou prskat (uslyšíte praskání) a česnek lehce zezlátne. Přidejte kapary, rajčata, olivy a oregano. Zvyšte plamen na vysokou teplotu a vařte, dokud omáčka nezačne bublat a houstnout, asi 5 minut. Dochuťte solí a černým pepřem. Dát stranou.

5 Špagety přidejte do vroucí vody a vařte al dente podle návodu na obalu. Nechte si 120 ml vody z těstovin a těstoviny sceďte.

6 Omáčku zahřejte na vysokou teplotu. Přidejte těstoviny a trochu odložené těstovinové vody. Vhazujte těstoviny, dokud nejsou obalené, v případě potřeby přidejte další vodu z těstovin, aby se omáčka uvolnila. Ihned podávejte s kapkou olivového oleje a trochou petrželky navrchu.

Boloňské ragú s tagliatelle

Ingredience

3 lžíce extra panenského olivového oleje

1 velká mrkev, jemně nakrájená

1 střední cibule, jemně nakrájená

1 velký řapíkatý celer, nakrájený nadrobno

1 lžička oregana

230 g mleté ​​vepřové plec

300 g mletého hovězího masa

160 ml červeného vína

500 ml rajčatové passaty

4 lžičky rajčatového protlaku

250 ml hovězího vývaru a v případě potřeby více

jemná mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř

500 g těstovin tagliatelle, čerstvé nebo sušené

strouhaný parmazán, k podávání

Postup

1 Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na středně vysokou teplotu. Přidejte mrkev, cibuli, celer a oregano. Vařte do mírného zbarvení, asi 5 minut. Přidejte vepřové maso a vařte do zhnědnutí, poté přidejte hovězí maso a vařte do zhnědnutí, asi 8 minut. Přidejte červené víno a vařte 2 minuty, aby se zredukovalo. 

2 Snižte teplotu na střední a vmíchejte rajčatovou passatu a rajčatový protlak. Přidejte hovězí vývar a dobře míchejte, dokud se rajčatový protlak nezapracuje. Dochuťte solí a černým pepřem. Snižte teplo na co nejnižší možnou teplotu. Přikryjte a vařte za občasného míchání a přidejte několik lžic hovězího vývaru, pokud směs vypadá trochu suchá, dokud nezískáte hladkou a bohatou omáčku, asi 3 hodiny.

3 Přiveďte k varu velký hrnec s osolenou vodou na středně vysokou teplotu. Tagliatelle přidejte do vroucí vody a vařte al dente podle návodu na obalu. Sceďte těstoviny, vhoďte do ragú omáčky a jemně promíchejte, aby se spojily. Ihned podávejte se strouhaným parmazánem.

Cacio a pepe

Ingredience

2 lžíce kuliček černého pepře

500 g sušených tonnarelli nebo spaghettoni (husté špagety)

270 g jemně nastrouhaného sýra pecorino romano

Aby tento pokrm nebyl tak těžký (možná lahodnější a také mastnější), ale byl méně autentický, zahřejte 2 polévkové lžíce/30 g másla s praženými kuličkami pepře, než přidáte vodu z těstovin. Směs tak lépe emulguje a vytvoří sytější (ale mastnější) omáčku.

Postup

1 Ve velké těžké pánvi opékejte kuličky pepře na vysoké teplotě, dokud neuslyšíte praskání, 4 až 5 minut. Vyjměte z pánve a rozdrťte je v hmoždíři nebo mlýnku na koření. Mletou papriku vraťte do pánve.

2 Mezitím přiveďte k varu velký hrnec s osolenou vodou na středně vysokou teplotu. Přidejte těstoviny do vroucí vody a vařte je o 5 minut. 

3 Odložte si 370 ml těstovinové vody a těstoviny sceďte. Do pánve s paprikou přidejte 250 ml odložené vody. Přiveďte k varu na středním plameni. Přidejte těstoviny na pánev, abyste dokončili vaření. 

4 Když jsou těstoviny al dente, sundejte pánev z plotny a vmíchejte pecorino a zbývajících 120 ml těstovinové vody. Rychle a důkladně promíchejte těstoviny s omáčkou, abyste se ujistili, že každý pramen těstovin je obalený a omáčka je rovnoměrně emulgovaná. Ihned podávejte.

Zdroj: www.stylist.co.uk/food-drink/classic-italian-pasta-recipes-old-world-italian/431364






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat