Prostreno.cz

Recept na chléb pouze se třemi ingrediencemi podle Jamieho Olivera

Je pečení chleba složité? V žádném případě! Recept britského šéfkuchaře Jamieho Olivera vyžaduje pouze tři ingredience. Ukážeme vám, jak se to dělá.

Receptů na chléb je mnoho – ale asi žádný nemá tak krátký seznam surovin jako chléb od Jamieho Olivera. Ten je ovšem svými jednoduchými recepty známý.

K tomuto receptu na chleba potřebujete kromě vody pouze mouku, droždí a trochu soli. U takto jednoduchých receptů je ale rozhodující kvalita: Kupujte pokud možno regionální bio mouku. Suché droždí můžete také nahradit domácím kváskem – je to jednodušší, než se zdá. 

Receptura je určena pro silnou pšeničnou mouku typu 550, ale můžete ji částečně nebo celou nahradit jinou moukou (např. celozrnnou, žitnou nebo špaldovou). V závislosti na druhu mouky možná budete muset upravit množství vody.

Chléb ze tří složek Jamieho Olivera

Ingredience na dva velké bochníky chleba 

cca 650 ml vody

1 balíček sušeného droždí (7 g)

1 kg mouky

1/2 lžičky soli

Příprava

1 Do velké mísy dejte vodu a rozpusťte v ní droždí. Do mísy přidejte většinu mouky a soli a míchejte vidličkou, dokud těsto dostatečně nezhoustne. Z těsta rukama vytvarujte kouli. Přidávejte mouku, dokud se těsto přestane lepit. 

2 Čistý povrch poprášíme moukou a těsto alespoň pět minut intenzivně hněteme. Mělo by být hladké a elastické. Pomoučenýma rukama z těsta znovu vytvarujte kouli. Vložte kouli těsta do velké mísy a poprašte ji trochou mouky. Přikryjte misku čistou navlhčenou utěrkou.

3 Těsto necháme na teplém místě kynout alespoň hodinu (lépe hodinu a půl), dokud nezdvojnásobí svůj objem. Potom těsto energicky prohněteme a propracujeme pěstmi, aby se vytlačily vzduchové bubliny. 

4 Pak můžete těsto libovolně obohatit – například bylinkami, nasekanými ořechy nebo zrníčky. Těsto rozdělte na dva bochníky. Můžete je upéct na pekáči nebo na plechu (vyloženém pečicím papírem).

5 Nechte bochníky znovu kynout 30 až 60 minut. Bochníky vložíme do trouby a pečeme při 180 stupních Celsia asi 40 minut. Troubu nemusíte předehřívat, takže ušetříte elektřinu. Doba pečení se může mírně lišit v závislosti na troubě. Vaše bochníky jsou hotové, když mají zlatohnědou kůrku a zní dutě, když poklepete na dno.

6 Vyndejte bochníky z trouby a nechte je vychladnout na mřížce.

Zdroj: www.utopia.de/ratgeber/jamie-oliver-brot-rezept-mit-nur-drei-zutaten/





Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat