Prostreno.cz

Vyrobte si levné domácí arašídové máslo

Arašídové máslo s marmeládou, smaženými plátky banánu nebo s čokoládovou pomazánkou a karamelem – arašídové máslo je vynikající ve všech svých podobách! A my vám prozradíme, jak si můžete arašídové máslo snadno vyrobit doma.

I když si arašídové máslo můžete běžně koupit v supermarketu, měli byste si ho zkusit vyrobit doma. Jednoduše vložte pár arašídů do mixéru, smíchejte s olejem, solí (a medem) a rozmixujte do krémové hmoty. Víte, co v něm je a chutná dvojnásob. Vzhledem k tomu, že neobsahuje žádné konzervační látky, nevydrží sice tak dlouho jako ty z obchodu, ale chutná super lahodně! Opravdu to stojí za to!

Arašídové máslo

Ingredience

230 g nesolených arašídů pražených ve skořápce nebo: pražených a solených ze sáčku/plechu

25 ml arašídového oleje nebo alternativně: slunečnicový olej, řepkový olej nebo olej z klíčků

trochu soli

Příprava

1 Nejprve se arašídy opraží na pánvi bez přidání tuku.

2 Můžete použít arašídy, které byly předtím pouze pražené ve skořápce, a ještě se musely vyloupat. Tento krok si ale můžete zcela ušetřit, pokud použijete solené arašídy z pytlíku. Později nemusíte přidávat další sůl.

3 Po opečení je rozmixujte rozmačkají spolu s arašídovým olejem a solí v mixéru nebo ponorným mixérem. V závislosti na tom, jak máte rádi arašídové máslo, můžete v něm nechat malé kousky arašídů („křupavé“) nebo arašídové máslo rozmixovat na jemno („hladké“).

4 Pokud nemáte arašídový olej (seženete ho ve větších supermarketech s oleji nebo v oddělení Asie), můžete použít i slunečnicový olej, řepkový olej nebo olej z klíčků.

5 Arašídové máslo poté naplňte do vhodné uzavíratelné sklenice. K tomu se nejlépe hodí malé zavařovací sklenice nebo zavařovací sklenice. Ale hlavní je, že se dá zavřít.

6 Vzhledem k tomu, že arašídy stále přinášejí trochu tepla z pražení, je hotové arašídové máslo hned po rozmixování trochu tekutější. V lednici ale ztuhne.

7 Na rozdíl od průmyslově vyráběného arašídového másla lze domácí arašídové máslo namazat na chleba i vychlazené a neztvrdne.

V lednici vydrží až 6 týdnů.

Zdroj: www.springlane.de/magazin/rezeptideen/erdnussbutter-selber-machen/





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat