Prostreno.cz

Slané muffiny s prosciuttem a pažitkou

Základem těchto muffinů je tvaroh a vejce. Mouky je zde velice málo, díky čemuž je výsledek spíše low carb. Hodí se skvěle jako vydatná snídaně i jako skvěle „přenosná“ svačinka pro náročné dny. Jeden muffin obsahuje cca 150 kcal a díky nízkému obsahu sacharidů a cukrů vám nezvedne glykemický index tak, jako běžné pečivo, díky čemuž nebudete trpět ranními propady krevního cukru a typickou únavou, která vás dostihne po snědení bílého pečiva.

Prosciutto dodá výrazné aroma a velmi uspokojující chuť, a díky vysokému obsahu bílkovin vás muffiny zasytí na celé dopoledne.

Slané muffiny s prosciuttem a pažitkou

Ingredience (12 muffinů)

1 hrnek tvarohu

1/2 hrnku strouhaného parmazánu

4 velká vejce

1/4 hrnku vody

1/4 hrnku celozrnné mouky *

1 hrnku mandlové moučky

1 lžička prášku do pečiva

1/2 lžičky uzené papriky

1/4 lžičky soli

60 g prosciutta, hrubě nasekaného

1/4 hrnku pažitky, jemně nasekané

Postup

1 Předehřejte troubu na 200 °C. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a lehce je postříkejte sprejem na pečení.

2 Ve velké míse smíchejte tvaroh, parmazán, vejce a vodu. Vyšlehejte pomocí ručního šlehače nebo balonové metly, pokud používáte kuchyňsky robot, dokud vám nevznikne jednolitá nadýchaná hmota.

3 Poté přidejte mouku, mandlovou mouku, prášek do pečiva, uzenou papriku a sůl a šlehejte, dokud nebude směs hladká a bez hrudek.

4 Na závěr vmíchejte prosciutto a pažitku, a ještě jednou důkladně promíchejte, aby se prosciutto v těstě rovnoměrně rozptýlilo a netvořilo hrudky.

5 Těsto rozdělte do košíčků na muffiny a pečte dozlatova 30 až 35 minut.

Tip

Pokud nespořádáte všechny muffiny najednou, zbytek uchovávejte v lednici a před podáváním nechejte vždy chvíli ohřát při pokojové teplotě.

Mouku můžete použít dle libosti. Největší službu vám prokáže špaldová nebo ovesná, vzhledem ke své syté povaze. Pro bezlepkovou variantu volte rýžovou nebo pohankovou, případně čirokovou. Pokud se chystáte péct bezlepkovou variantu, přidejte do těsta také lžící Psyllia, pro větší pružnost, aby se vám muffiny nedrolily.

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat