Prostreno.cz

Pečený losos s pampeliškovým pestem

Pampeliška je jednou z nejúčinnějších čisticích rostlin, kterou vám příroda během jara láskyplně nabízí, a její největší výhodou je to, že ji potkáte doslova na každém kroku.

Pokud se vydáte tzv. „na lov“, ujistěte se, že místo, kde budete pampelišky sbírat dobře znáte a že tudíž spolu s jejími zázračnými listy nepožíváte žádné pesticidy. Z nasbíraných listů pampelišky si můžete připravit jednoduché a velice chutné pesto, jehož využití je vskutku všestranné. Můžete jím ozvláštnit ranní krajíc chleba se sýrem, přidat jej do těstovin, do salátu, a nebo si k večeři uvařit vynikajícího lososa, ke kterému pesto bude dokonale pasovat.

Pampeliškové pesto

Ingredience

3 hrnky omytých a očištěných pampeliškových listů

¾ hrnku olivového oleje

3 stroužky česneku

½ hrnku vlašských ořechů, lehce opražených (případně kešu)

1 lžička mořské soli

⅓ hrnku strouhaného parmazánu

kůra z citronu

šťáva z půlky citronu

Postup

Všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte, dokud nezískáte hladké a krémové pesto. K tomuto účelu je nejvhodnější výkonný mixér, který disponuje alespoň 20 000 otáček/min. a pěchovadlem, kterým během procesu mixování můžete stírat ulpělé zbytky ze stěn nádoby.

Stejně dobře vám však poslouží i food processor nebo malý sekáček (chopper). U prvního uvedeného však budete muset během mixování přístroj přibližně 2x vypnout a setřít ze stěn ulpělé zbytky, abyste neměli v pestu velké hrudky. U druhého budete muset pracovat na etapy, jelikož celou dávku naráz pomocí chopperu nezpracujete.

Hotové pesto uchovávejte v uzavíratelné nádobě v lednici a spotřebujte do týdne.

A nyní k druhé fázi receptu.

Pečený losos s pampeliškovým pestem

Ingredience

6 steaků z lososa

1 šálek pampeliškového pesta

3 stroužky česneku, nasekané

2 PL olivového oleje

2 PL bílého vinného octa

½ hrnku strouhaného parmazánu

sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup

1 Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia. Plech vyložte fólií na pečení nebo alobalem.

2 V malé misce prošlehejte pampeliškové pesto, česnek, olivový olej, bílý vinný ocet a podle chuti přidejte sůl a pepř.

3 Pláty lososa rozložte na připravený plech a každý z nich polijte lžící pampeliškového pesta a posypejte parmazánem.

4 Strany fólie pak přes lososa přeložte, zcela zakryjte a „uzavřete“ jako balíček.

5 Vložte do trouby a pečte, dokud nebude maso propečené, asi 15–20 minut. Dobu pečení upravte v závislosti na tloušťce lososa.

6 Zbytky lososa, které s rodinou nesníte k večeři uchovejte v lednici a použijte další den do salátu, do sandwiche apod., přičemž není nutné jej ani ohřívat.

Zdroje: názor autora, www.bouldernutrition.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat