Prostreno.cz

Kalifornské rozinky jsou super ovoce pro každého

Znáte pojem superovoce? Tak se nazývají druhy ovoce, které kromě skvělé chuti bodují také vysokým podílem vitamínů a minerálů – jako rozinky z Kalifornie. Lahodné malé plody mají v záloze porci slunečního svitu, potěší svými vlastnostmi a jemným karamelovým aroma. Co potřebujete vědět o kalifornských rozinkách?

Věděli jste, že historie rozinek začala asi před 4 000 lety? Záznamy z té doby uvádějí, že sladká chuť sušených hroznů byla objevena náhodou. Ve starověku byly rozinky v oblasti Středomoří považovány za cennou surovinu a používaly se dokonce jako šperky. Mezi 100–900 př. n. l., když byly v úrodných krajích s optimálním klimatem odborně vysazeny první vinice, rozmohl se i obchod s kýženým sušeným ovocem. V té době se rozinky používaly na různé způsoby, dávaly se například vítězům sportovních soutěží nebo se propagovaly jako lék na nejrůznější nemoci. 

Když rytíři přivezli z křížových výprav domů rozinky jako jídlo na pochod, staly se hrozny a rozinky také kulinářskou nezbytností v severní Evropě. Evropané nakonec přinesli rozinky s sebou do Nového světa a založili výrobu rozinek v Americe a Mexiku. Pěstování se dobře rozvinulo v mexickém klimatu a v dnešní Kalifornii. Zejména údolí San Joaquin se stalo centrem kalifornského průmyslu rozinek jako jedno z nejúrodnějších údolí na světě. A i dnes patří kalifornské rozinky díky svému zvláštnímu aroma mezi nejoblíbenější odrůdy na světě. 

Kalifornský způsob života na vašem talíři

Kalifornie každý den? Žádný problém! Vychutnejte si kalifornské rozinky, rozjasněte oči a načerpejte plnou energii slunce! A pokud už přemýšlíte o klouzání po vlnách na surfu – na kalifornský způsob – malé super plody dokážou zázraky i po sportu. Protože jejich alkalické vlastnosti pomáhají tělu odbourávat kyseliny, které se ve svalech při tréninku tvoří ve vysokých koncentracích, jsou také obzvláště bohaté na důležité vitamíny, draslík a železo, a tak poskytují koncentrovanou dávku energie, když se objeví stres. Před sportem pomáhají stabilizovat vytrvalost a výkonnost.

Ale nejsou rozinky jako rozinky. Kalifornské rozinky byste si neměli plést se sultánkami nebo brusinkami. Sultánky jsou často chemicky předupravovány a sířeny pro rychlejší sušení, brusinky jsou úplně jiný druh. Rozinky z různých zemí se navíc od sebe liší. U rozinek z Kalifornie si můžete být 100% jisti, že jsou sušené všechny přirozeně a v přirozeném stavu. Teplo kalifornského slunce karamelizuje přírodní cukry v hroznech a zanechává slupku neporušenou a rozinky šťavnaté. A to je poznat v jejich chuti. Pokud si tedy ceníte kvality, měli byste se podívat na původ rozinek! 

Všestranné rozinky

Milujeme rozinky – ať už jako doplněk k hlavním pokrmům nebo jako nebeské vylepšení sladké klasiky, rozinky se staly nepostradatelnými jako dezert! Není divu, protože sušené pochoutky se dají připravit na neuvěřitelnou rozmanitost způsobů. Na vaření, pečení nebo jako svačina mezi jídly jsou kalifornské rozinky skvělé a zajistí sluníčko na vašem talíři! Díky přirozené ovocné sladkosti jsou také skvělou náhražkou rafinovaného cukru a dodávají müsli tyčinkám, energetickým kuličkám nebo šťavnatým brownies přirozeně sladkou notu.

Zdroj: www.en.wikipedia.org/wiki/The_California_Raisins - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat