Prostreno.cz

Klasické kolumbijské empanády

Jsou lahodné a všestranné jako země, kde se nejčastěji vyrábějí: empanadas. Malé knedlíčky se skvěle hodí jako předkrm, jako svačina nebo s lahodným koktejlem. Jsou pečené nebo smažené, plněné mořskými plody, kuřecím masem, zeleninou a dalšími.

Klasické empanády z Kolumbie jsou dělané z lásky. Pokud budete dělat vše od nuly, budete potřebovat několik hodin. Jednou z dobrých věcí na empanadas je však to, že si toho můžete připravit hodně předem. Náplň nebo těsto si můžete připravit jeden až dva dny předem a poté „jen“ naplnit a smažit empanády následující den. Ale než se pustíme do podrobností, co přesně jsou empanády? 

Empanadas jsou malé kapsičky, každá latinskoamerická země má svou vlastní variaci. Tradiční náplní v Uruguayi je hovězí maso a obvykle se peče v troubě. Kolumbijské empanády jsou naproti tomu vyrobeny z kukuřičné mouky. Většinou se nepečou v troubě, ale smaží. Náplň se různí, někdo používá kus masa, někdo maso mleté. Zvláštností Kolumbie je „guiso“ nebo „hogao“, což je hustá omáčka z rajčat, jarní cibulky, cibule a bylinek, která se obvykle míchá s masovou náplní.

Kolumbijské empanády se běžně připravují ze žluté předvařené kukuřičné mouky. Pokud chcete vědět, které bylinky se často používají v kolumbijské kuchyni, je to prášek nebo semena z keřů achiote a koriandr. Ty dvě se používají prakticky na všechno. Kolumbijská kuchyně bývá chuťově mnohem jemnější než třeba mexická, což spoustu lidí překvapí. Klasické kolumbijské empanády se obvykle podávají s „ají“, jedná se o bylinkový dip. 

Klasické kolumbijské empanády

1 hodina přípravy, pro 6 osob

Ingredience na těsto

3 hrnky mouky

1 lžička soli

125 gramů másla

Vlažná voda

Ingredience na nápň

2–3 cibule

500 g mletého masa (nejlépe půl vepřového, půl hovězího)

olej

Koření: oregano, paprika, kmín, sůl, petržel

Příprava náplně

1. Cibuli nakrájejte na kostičky a poduste na oleji (neměla by se smažit, jen změknout). 

2. Poté přidejte maso a jakékoli koření, které máte rádi. 

3. Hotovou náplň můžete nechat přes noc, aby maso ještě lépe absorbovalo koření. Můžete ho ale použít i hned po přípravě.

4. Jako další náplně můžete použít sýr a houby, sýr a olivy, náplň Napolitana (šunka, rajčata, mozzarella, oregano) nebo vegetariánskou (cibule, paprika, houby).

Postup 

1. Do mísy dejte mouku a trochu promíchejte se solí. Poté pomalu přidávejte vlažnou vodu a podle pocitu a oka odhadněte, kolik vody mouka absorbuje. 

2. Pokud se pomalu tvoří těsto, můžete přidat měkké máslo (alespoň pokojové teploty) a vše hníst, dokud nevznikne elastická hmota. 

3. Poté je rozválejte na tenko a vykrajujte kolečka (podle toho, zda chcete mini empanády nebo něco většího o průměru 7–15 cm). 

4. Náplň pak položte doprostřed kruhu, přehněte a konce spojte. Pevně ​​přitlačte, aby se při pečení nerozpadly.

Zdroj: názory autora





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat