Prostreno.cz

Quinoa na styl španělské rýže

Rychlá, snadná a chutná alternativa k tradičním přílohám!

Možná byste rádi udělali malou změnu ve vašem jídelníčku, a dost možná už nějakou dobu pokukujete po quinoi, která je sice vyzdvihována jako super zdravá potravina, ale většina lidí se jí vyhýbá, protože přesně neví, jak s ní pracovat.

Nejjednodušší využití quinoy je jako příloha místo rýže. A aby měla ještě větší šmrnc a chutnala i náročnějším strávníkům, připravili jsme si pro vás pár vychytávek. Recept čerpá z minima ingrediencí, z nichž většinu již nejspíše máte ve své kuchyni.

Během vaření ušpiníte jen jeden jediný hrnec, a získáte pokrm plný zdravé vlákniny a bílkovin.

Co budete potřebovat

cibule – dle vašeho výběru (bílá, žlutá, červená nebo i šalotka)

česnek – pokud nemáte po ruce čerstvý, přidejte česnekový prášek

quinoa – bílá nebo tříbarevná (klidně použijte půl napůl)

rajčatový protlak – můžete použít také krájená rajčata z konzervy (nebo rovnou použít obojí), což přidá více textury a barevnosti

paprika – libovolné barvy

oregano – sušené nebo čerstvé

zeleninový vývar – pokud nemáte k dispozici domácí, můžete použít bujón

sůl a pepř – podle chuti

koriandr – přidává šmrnc, avšak vzhledem k tomu, že nechutná úplně každému, je to volitelné

Quinoa na styl španělské rýže

Ingredience

1 lžíce olivového oleje

1 hrnek cibule, jemně nakrájené

1 paprika, jemně nakrájená (volitelné)

1–2 stroužky drceného česneku nebo 1 lžička česnekového prášku

1 šálek quinoy, opláchnuté

1 polévková lžíce rajčatového protlaku a/nebo 1 šálek nakrájených rajčat

2 šálky zeleninového vývaru

1/2 lžičky oregana

sůl + pepř, podle chuti

čerstvý nasekaný koriandr, k podávání (volitelné)

Postup

1 Na středně velké pánvi (nebo v hrnci se silným dnem) rozehřejte olej na středně vysokou teplotu, přidejte cibuli, papriku a chvíli smažte. Poté přikryjte poklicí, ztlumte plamen a duste cca 3–5 minut.

2 Přidejte quinou a česnek, a duste dalších cca 5 minut za častého míchání, dokud quinoa nezačne lehce zlátnout.

3 Přidejte zeleninový vývar, rajčatový protlak, oregano, sůl a pepř, dobře promíchejte a přiveďte k varu. Poté přikryjte poklicí, snižte teplotu na minimum a vařte 15–17 minut.

4 Nechte odpočinout: Po uvaření sejměte pokličku, načechrejte vidličkou a nechte 15 minut odstát, aby quinoa absorbovala zbytek tekutin. Dochuťte dle libosti (přidejte nasekaný koriandr nebo jiné bylinky).

Využijete jako přílohu nejen k veganským pokrmům ale i k masu. Skvěle chutná v kombinaci s fazolovým chilli, tofu na kari, nebo s kuřecími kousky na paprice.

Tipy

Přidejte kmín. Pokud chcete zvýraznit chuť pokrmu, zkuste přidat 1/4 – 1/2 lžičky kmínu.

Recept je snadno obměnitelný. Pokud nemáte rádi papriku ani rajčata, pak je vynechte. Quinoa bude úžasná i tak!

Pro ještě výraznější chuť můžete přidat trochu strouhaného parmezánu, který kromě výrazného aroma přidá i krémovější texturu.

Pro pikantní chuť přidejte trochu drceného chilli nebo chilli omáčky.

Skladování a ohřívání

Quinoa vydrží v lednici v dobře uzavřené nádobě cca  5–6 dní.

Quinou jednoduše znovu zahřejte na mírném ohni, dokud se neprohřeje, a podle potřeby přidejte trochu vody, aby se během ohřívání nelepila na dno pánve. Alternativně ohřívejte v mikrovlnné troubě v 30–60 sekundových intervalech a po každém zamíchejte, aby se zahřála rovnoměrně.

Zdroje: názor autora





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(3 hlasů)

Hruškové lívanečky

(28 hlasů)

Kokosové lívance

(27 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat