Prostreno.cz

Pečená ovesná kaše s mákem, citronem a borůvkami

Ovesná kaše se stále drží na předních příčkách nejoblíbenějších snídaňových pokrmů, a způsobů, jak ji připravit, jsou snad tisíce. Každý má tu „svoji ovesnou“.

Ať už jste fanouškem ovesné kaše nebo ne, věříme, že tato varianta „ovesné“ vás zaujme! Schválně, co byste řekli na ovesnou kaši zapečenou s citronem a borůvkami? Na vrchu zakápnutou jogurto-citronovou polevou? Zní to lákavě? Také to tak chutná, je to jako byste snídali dort!  Díky kombinaci citronu a borůvek bude vaše snídaně doslova překypovat svěží jarní chutí! 

Nezapomeňte si přečíst naše tipy na konci receptu.

Co budete potřebovat

Vejce: Aby vše drželo pohromadě.

Sladidlo: Dle výběru to může být med, datlový, rýžový či javorový sirup, případně flav drops nebo stévii, pokud trváte na variantě zcela bez cukru. O dodatečnou sladkost se postará také vanilkový a mandlový extrakt.

Citrony: budete potřebovat čerstvou citronovou šťávu a citronovou kůru (z 1 citronu), abyste dodali pečeným ovesným vločkám ten správný kyselkavý citronový šmrnc.

Máslo nebo kokosový olej: nikdo nemá rád suché pečivo. Ovesné vločky mají tendenci být suché, proto přidejte do receptu trochu másla (nebo kokosového oleje), abyste dosáhli vláčnější textury.

Ovesné vločky: základ receptu. Použijte klasické ovesné vločky, případně ovesné vločky s klíčky.

Borůvky, mák

Řecký jogurt na polevu

Pečená ovesná kaše s mákem, citronem a borůvkami

Tekuté ingredience 

2 vejce

4 lžíce javorového sirupu (nebo medu)

čerstvá citronová šťáva z 1 velkého citronu + kůra z 1 citronu

2 lžíce rozpuštěného másla (nebo kokosového oleje)

1 1/2 hrnku neslazeného mandlového mléka

1 lžička vanilkového extraktu

¼ lžičky mandlového aroma

Suché ingredience 

2 hrnky ovesných vloček

1 lžíce máku

1 lžička prášku do pečiva

¼ lžičky soli

1 hrnek borůvek

Jogurtová poleva:

2 lžíce obyčejného řeckého jogurtu

1 lžíce moučkového cukru (případně 1/2 lžíce javorového sirupu nebo medu)

1–2 čajové lžičky čerstvé citronové šťávy na zředění

½ lžičky citronové kůry

Postup

1 Předehřejte troubu na 180 stupňů. Pečicí formu o rozměrech cca 25x25 (čtvercovou) nebo 28x18 (obdélníkovou) vymažte máslem nebo nastříkejte nepřilnavým sprejem na vaření.

2 Ve velké míse vyšlehejte vejce, sirup (med), citronovou kůru, citronovou šťávu, rozpuštěné máslo, mandlové mléko, vanilkový a mandlový extrakt, dokud se vše dobře nespojí.

3 Do mísy s tekutými přísadami pak přidejte suché ingredience, tedy: oves, mák, prášek do pečiva a sůl. Míchejte, dokud se vše nespojí do polotekutého těsta, na závěr opatrně vmíchejte borůvky.

4 Hotovou směs nalijte do připravené formy a uhlaďte povrch. Pečte 35–45 minut, nebo dokud nejsou okraje lehce zlatavé a střed tuhý. Vyjměte z trouby a nechte 10 minut vychladnout.

5 Mezitím si připravte polevu. V malé misce smíchejte řecký jogurt, moučkový cukr, 1 lžičku citronové šťávy a kůry do hladké polevy. V případě potřeby přidejte více citronové šťávy. Poleva by měla mít takovou konzistenci, aby ze lžíce kapala.

6 Polevou ozdobte povrch ovesné zapečené kaše, nakrájejte na 6 porcí a podávejte!

Tipy

Bez lepku: Pro bezlepkovou variantu použijte bezlepkové ovesné vločky.

Bez mléčných výrobků: Místo klasického másla použijte kokosový olej nebo veganské máslo, stejně tak nahraďte řecký jogurt mandlovým nebo sójovým jogurtem.

Skladování: V lednici vydrží v dobře uzavřené nádobě 4–5 dní. Pro opětovné ohřátí jednoduše ohřejte v mikrovlnné troubě po dobu 30–60 sekund.

Zdroje: názor autora, www.ambitiouskitchen.com





Celkem 0 komentářů

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat