Prostreno.cz

Nejlepší recepty na banánový chléb

Na lahodný, šťavnatý banánový chléb vám postačí jen pár ingrediencí a zároveň můžete využít zralé banány. Tyto 3 recepty na zdravý banánový chléb připravíte rychle a jsou skutečnou lahůdkou!

Máte doma banány a nevíte, co s nimi? Možná jsou již trochu nahnědlé nebo kašovité a již nejsou vhodné pro přímou spotřebu –⁠ pak pro vás máme tři recepty na zdravý banánový chléb.

Banánový chléb

Pouhých 15 minut času přípravy a o hodinu později si můžete pochutnat na lahodném a zdravém banánovém chlebu! Jeden z našich oblíbených receptů, protože tento banánový chléb je rafinovaný díky skořici a muškátovému oříšku a lískovým oříškům, které zajistí potřebné křupnutí. Dodává tělu také vysoce kvalitní bílkoviny, vitamin E a zdravé nenasycené mastné kyseliny.

Ingredience

100 g lískových oříšků

600 g zralých banánů (4 zralé banány)

100 ml oleje

70 ml javorového sirupu

1 špetka mleté skořice

1 špetka muškátového oříšku

1 špetka soli

40 ml ovesného mléka

280 g celozrnné špaldové mouky

½ balíčku prášku do pečiva

40 g mletých mandlí

Postup

1. Lískové ořechy nasekejte nahrubo a dejte stranou. Banány oloupeme, nakrájíme na malé kousky a rozmačkáme vidličkou nebo tyčovým mixérem.

2. Ručním mixérem rozšlehejte banány spolu s olejem, javorovým sirupem, skořicí, muškátovým oříškem, solí a ovesným mlékem do krémova. Mouku prosejeme s práškem do pečiva a vmícháme do banánové směsi. Poté vmícháme mandle a polovinu ořechů.

3. Těsto nalijeme do formy vyložené pečicím papírem a posypeme zbylými lískovými oříšky. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba na 160 °C; plynová: stupeň 2–⁠3) asi 50–⁠60 minut do zlatova.

Banánový pekanový chléb

Recept na tento zdravý banánový chléb neobsahuje vůbec žádný přidaný cukr – sladká chuť pochází výhradně ze zralých banánů. Vzhledem k tomu, že se k pečení používá celozrnná mouka, banánový chléb vás navíc zasytí na obzvlášť dlouhou dobu, protože mouka dodává tělu cennou vlákninu.

Ingredience

1 kostka droždí

450 g celozrnné pšeničné mouky

1 špetka soli

2 banány

200 g pekanových ořechů

3 polévkové lžíce oleje

Postup

1. Droždí rozdrobíme a smícháme s 5 lžícemi vlažné vody.

2. V míse smíchejte 400 g mouky a 1 špetku soli. Uprostřed uděláme důlek a vlijeme kvásek. Poprášíme trochou mouky a necháme přikryté 15 minut kynout.

3. Mezitím oloupeme banány a rozmačkáme je vidličkou. Polovinu ořechů nasekejte nahrubo.

4. K mouce postupně přidáváme banány a ořechy se 2 lžícemi oleje a cca 140 ml vlažné vody a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu.

5. Formu na bochník (cca 30 cm dlouhou) vymažte zbylým olejem a vysypte trochou mouky. Znovu prohněteme těsto a dáme do formy. Zakryjte zbylými ořechy a nechte dalších 15 minut odpočívat.

6. Chleba pečeme v předehřáté troubě na 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C; plyn: stupeň 1–⁠2) cca 1 hodinu. Poté vyklopíme z formy a necháme vychladnout.

Banánový chléb s vlašskými ořechy

Základem tohoto banánového chleba jsou vlašské ořechy, které tělu dodávají důležité živiny. Superpotravina obsahuje dobré tuky, které pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu. Mohou také snížit zánět a zpomalit proces stárnutí díky antioxidantům, které obsahují.

Ingredience

300 g pšeničné mouky typ 1050

1 balíček prášku do pečiva

½ lžičky soli

Muškátový oříšek

150 g vlašských ořechů

500 g zralých banánů (3 zralé banány)

1 vanilkový lusk

1 jablko

80 g másla

50 g cukru z kokosových květů

1 vejce

Postup

1. Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a solí. Nastrouhejte trochu muškátového oříšku.

2. Vlašské ořechy nasekejte najemno v kuchyňském robotu nebo velkým nožem a přidejte do moučné směsi.

3. Banány oloupeme, nakrájíme na malé kousky, dáme do mísy a tyčovým mixérem rozmixujeme na pyré nebo rozmačkáme vidličkou najemno.

4. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, vydlabejte dužinu a vmíchejte do banánového pyré.

5. Jablka omyjeme a nastrouháme a v míse metličkou ručního mixéru vmícháme máslo a cukr z kokosových květů do nadýchané hmoty, vmícháme vejce. Do máslové směsi pak střídavě přimíchávejte banánové pyré a směs mouky.

6. V případě potřeby vymažte malou formu na bochník (cca 8 x 22 cm). Nalijte těsto a uhlaďte gumovou stěrkou.

7. Pečte v předehřáté troubě na 175 °C (horkovzdušná: 150 °C, plyn: stupeň 2) na střední příčce 50–60 minut. Do středu dortu zapíchněte dřevěnou špejli: Pokud při vytahování vyjde čistá, dort je hotový; jinak pokračujte v pečení ještě několik minut.

8. Hotový chléb vyndáme z trouby, necháme 5 minut vychladnout v pekáči a poté vyklopíme.

Zdroj: názory autora





Celkem 0 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(3 hlasů)

Hruškové lívanečky

(28 hlasů)

Kokosové lívance

(27 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat