Prostreno.cz

Salát ze zbytků rýže potěší nejen v létě

Rodinu jste královsky pohostili, ale i tak na dně hrnce zůstala rýže. Co s ní? Přece ji nevyhodíte! Ve spojení s kapustou a chřestem je výborným základem pro salát s dresingem, který zpestří vaše obvyklé menu. Šmrnc mu dodává i kokosový ocet!

Lidé si to často neuvědomují a ani netuší, kolik jídla a peněz měsíčně vyhodí, pokud plýtvají potravinami. Podle Organizace pro zemědělství a výživu (FAO) se každý rok celosvětově vyhodí až jedna třetina vyprodukovaných potravin, což je asi 1,3 miliardy tun. Na jednoho Evropana pak připadá přibližně 96 až 115 kilogramů vyhozeného jídla za rok. Přitom to jde i jinak – úsporněji a chytřeji.

Potřebné suroviny

Využije zbytky rýže tím nejúžasnějším způsobem a vykouzlete jednoduchý, ale chutný salát, který zachutná malým i velkým. Co všechno potřebujete? K ruce si připravte jeden šálek (asi 150 gramů) studené vařené rýže, 3 lžíce kokosového oleje, 4 stonky kapusty (natrhané), 2 jarní cibulky (nakrájené nadrobno), zhruba 350 gramů chřestu (nakrájeného nadrobno), 60 gramů pražených a solených kešu ořechů, sůl a čerstvě mletý černý pepř.

Na dresink přijde 1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce kokosového octa, který je bohatý na aminokyseliny, vitaminy a minerály (lze nahradit octem rýžovým), 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžíci agávového sirupu a šťávu z jedné limetky.

Recept, který nezklame

Na pánvi na středním plameni rozpusťte kokosový olej a poté přidejte rýži. Rovnoměrně ji rozetřete a vtlačte do oleje. Nechte nerušeně vařit 6 minut a kontrolujte dno, aby se nepřipálilo. Rýži sundejte z plotny a přikryjte pokličkou. Nechte 5 minut odležet. Ve velké míse smíchejte ingredience na dresink a poté přidejte kapustu. Rukama promasírujte, aby trochu změkla, a vhoďte jarní cibulku a chřest. Do mísy rozdrobte rýži a promíchejte, aby se obalila. Ochutnejte a dochuťte kořením. Nakonec přidejte kešu oříšky a podávejte. Dobrou chuť!

Zdroje: názor autora - celý článek






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat