Prostreno.cz

Banány patří do zdravého jídelníčku

Banány jsou již dlouho oblíbeným ovocem v domácnostech po celém světě. Ať už se konzumují samotné, míchají se do koktejlů nebo se přidávají do různých receptů, mají nejen lahodnou chuť, ale obsahují také řadu zdraví prospěšných látek, které z nich činí cennou součást vyvážené stravy.

Nutriční hodnoty

Banány jsou výživné a chutné ovoce plné důležitých vitaminů, minerálů a vlákniny.  Jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C, který podporuje imunitní systém, pomáhá při tvorbě kolagenu a podporuje zdravou pokožku těla. Obsahují také významné množství vitaminu B6, který hraje klíčovou roli při vývoji a fungování mozku. (1)

Navíc jsou bohaté na draslík, minerál, který pomáhá regulovat rovnováhu tekutin v těle, ovlivňuje funkci nervů a svalové kontrakce. Draslík také pomáhá udržovat zdravou hladinu krevního tlaku. Zapomenout nelze ani na významné množství vlákniny, které toto ovoce obsahuje. Vláknina napomáhá trávení, podporuje pocit sytosti a udržuje střeva v dobré kondici. (2)

Energie a pocit sytosti

Banány jsou známé tím, jak rychle dokáží dodat tělu energii. Přírodní cukry v nich obsažené, jsou snadno dostupným zdrojem energie, který může být zvláště prospěšný před fyzickou aktivitou nebo po ní. Kombinace vlákniny a cukrů v tomto ovoci navíc pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. (3)

Zařazení banánů do jídla nebo svačiny může také přispět k pocitu sytosti. Obsah vlákniny v banánech spolu s jejich uspokojivou sladkostí může pomoci omezit hlad a zabránit přejídání. To může být výhodné zejména pro ty, kteří se snaží regulovat svou váhu nebo si uvědomují, jak se stravují. (4)

Banány a jejich využití v kuchyni

Jednou z největších výhod banánů je jejich všestrannost v kuchyni.  Lze z nich připravit celou řadu chutných a výživných pokrmů, od snídaní až po dezerty. Skvělým příkladem jejich využití je příprava smoothies. Banány totiž dodávají nápoji smetanovou chuť a přirozenou sladkost bez nutnosti přidávat další cukry. Dále jsou banány nakrájené na plátky nebo rozmačkané na kaši skvělou přísadou do ovesných vloček, kterým dodají chuť, strukturu a živiny. (5)

Nesmíme zapomenout ani na fakt, že se toto chutné ovoce dá jíst úplně samostatně nebo v kombinaci s ořechovým máslem. Můžete si tak připravit sytou svačinu bohatou na bílkoviny a zdravé tuky. Pokud máte rádi pečení, určitě jste již zaregistrovali, že banány dodávají všem zákuskům a pečivu vláčnou konzistenci. V receptu totiž mohou nahradit tuk v pečivu a dodat příjemnou ovocnou chuť. (6)

Zdroje: (1-4) www.healthline.com/nutrition/foods/bananas, (5) www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/healthy-banana-recipes, (6) Názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat