Prostreno.cz

Artyčoky si zaslouží své místo v jídelníčku

Artyčoky jsou nejen chutné, ale také velmi výživné a mají řadu zdraví prospěšných účinků. Tato zelenina vás jistě překvapí nejen svými zdravotními benefity, ale i množstvím chutných receptů, které můžete vyzkoušet. Jaké to jsou?

Zdravotní benefity

Artyčoky jsou plné antioxidantů. Tyto sloučeniny pomáhají chránit buňky a snižují riziko chronických onemocnění. Jsou také vynikajícím zdrojem vlákniny, a to jak rozpustné, tak nerozpustné. Vláknina usnadňuje trávení, podporuje pocit sytosti a pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu. (1)

Vysoký obsah vlákniny v artyčokách podporuje zdravý trávicí systém tím, že zabraňuje zácpě a podporuje pravidelnou stolici. Artyčoky mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, takže jsou sytým doplňkem jídel, který může pomoci při regulaci hmotnosti. (2)

Jak zařadit artyčoky do jídelníčku

Artyčoky si můžete připravit v páře. Ořízněte tvrdé vnější listy, odřízněte vrchní část a uvařte je v páře, dokud nezměknou. Můžete z nich připravit krémový dip smícháním artyčoků s řeckým jogurtem, majonézou, česnekem a parmazánem. Podávejte ho s pita chlebem, krekry nebo syrovou zeleninou. (3)

Lahodné jsou i pečené. Jednoduše je pečte, dokud nezkaramelizují a nezměknou. Pečené artyčoky jsou vynikající přílohou. Připravit z nich můžete také lahodné pomazánky. Přidejte, pečené červené papriky, česnek a olivový olej. Vytvoříte tak chutnou pomazánku na sendviče nebo wrapy. Skvěle chutnají i s těstovinami. Dobře se kombinují s rajčaty, olivami a sýrem feta. (4)

Dokonce se dají i plnit. Vydlabejte střed artyčoku a naplňte ho směsí strouhanky, bylinek, česneku a parmazánu. Vařte v páře nebo pečte, dokud artyčok nezměkne a nádivka není křupavá. Případně artyčoky rozpulte, potřete olivovým olejem a grilujte, dokud nechytnou krásnou barvu. Podávejte je s omáčkou. (5)

Pokud máte rádi polévky, rozhodně musíte ochutnat tu artyčokovou. Z uvařených artyčoků, zeleninového vývaru, cibule, česneku a oblíbeného koření jednoduše připravíte krémovou artyčokovou polévku. (6)

Je libo pizzu z artyčoků? Na domácí pizzu dejte artyčoky, špenát, sýr mozzarella a pokapejte olivovým olejem. Není nic jednoduššího a chutnějšího. Dochutit si ji můžete dle libosti. (7)

Zdroje: (1-6) www.foodrevolution.org/blog/artichokes-nutrition-benefits-how-to-cook-and-eat-them/ (7) Názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat