Prostreno.cz

Zdravá pórková polévka

Zvláště v zimních měsících je příjemné dát si nějakou teplou polévku, která dokáže zahřát. Pórek s jemnou cibulovou chutí je v tomto receptu v centru pozornosti a dodává polévce jemnou sladkost, která se krásně snoubí se zemitými tóny brambor a aromatickými bylinkami. Jak si ji připravit doma?

Pórková polévka

Ingredience na 4 porce

4 velké pórky, pouze bílá a světle zelená část, očištěné a nakrájené na tenké plátky

2 střední brambory, oloupané a nakrájené na kostičky

1 malá cibule nakrájená nadrobno

2 stroužky česneku, mleté

4 hrníčky zeleninového vývaru s nízkým obsahem soli

1 bobkový list

1 čajová lžička sušeného tymiánu

1/2 čajové lžičky sušeného rozmarýnu

Sůl a pepř podle chuti

1 lžíce olivového oleje

Řecký jogurt nebo zakysaná smetana na ozdobu (nepovinné)

Čerstvá pažitka nebo petrželka na ozdobu (nepovinné)

Postup

1 Pórek očistěte od kořenů a tmavě zelených vršků. Nakrájejte ho podélně na poloviny a poté na tenké půlměsíčky. Nakrájený pórek vložte do velké mísy se studenou vodou a promíchejte ho, abyste odstranili případné nečistoty. Osušte je a dejte stranou.

2 V hrnci na polévku rozehřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Smažte 2–3 minuty, dokud cibule nezprůsvitní a nezačne vonět. Přidejte do hrnce očištěný a osušený pórek. Za občasného míchání smažte dalších 5–7 minut, dokud pórek nezměkne a mírně nezkaramelizuje.

3 Vmíchejte na kostičky nakrájené brambory, bobkový list, sušený tymián a sušený rozmarýn. Vařte další 2–3 minuty, aby se bylinky rozvoněly. Přilijte zeleninový vývar a dbejte na to, aby byl pórek a brambory kompletně zakryté. V případě potřeby přidejte trochu vody.  Zvyšte teplotu a přiveďte směs k varu.

4 Snižte teplotu na minimum, hrnec přikryjte a nechte polévku vařit asi 20–25 minut nebo dokud brambory nezměknou. Vyjměte bobkový list a vyhoďte ho. Polévku podle chuti osolte a opepřete.

5 Pomocí ponorného mixéru nebo běžného mixéru (po částech) polévku pečlivě rozmixujte na hladké a krémové pyré. Pokud používáte běžný mixér, nezapomeňte polévku před mixováním nechat mírně vychladnout a poté ji znovu ohřát.

6 Horkou polévku naberte do misek. V případě potřeby každou porci ozdobte kopečkem řeckého jogurtu nebo zakysané smetany a posypte čerstvou pažitkou nebo petrželkou, abyste jí dodali větší svěžest a dávku chuti.

Zdroj: www.skinnytaste.com/potato-leek-soup/, názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat