Prostreno.cz

Polévky z ořechů. 3 recepty, které budete milovat

Ořechy jen do cukroví? Dejte jim šanci v podobě hřejivých polévek. Oblíbíte si třeba tu s ořechovými knedlíčky?

I když se cena za kilogram nevyloupaných vlašských ořechů letos pohybuje okolo sto dvaceti korun, člověk je smířený s osudem. Vánoce jsou za dveřmi a do cukroví je jich potřeba poměrně dost.

Když zapomeneme na všechen ten cukr a mouku okolo, ořechy jako takové jsou cenným zdrojem zdraví prospěšných látek. Obsahují totiž vitaminy, antioxidanty, minerální látky i látky ovlivňující cholesterol. Jmenovitě jsou zdrojem hořčíku, draslíku, fosforu, železa, vápníku, zinku, vitaminů B, kyseliny listové a mědi. Je tedy škoda jen je upéct v troubě! Hoďte je do polévky! Třeba si vyberete z těchto tří tipů.

Krémová ořechová polévka pro dobrou náladu

Potřebujete: 100 mililitrů sójového mléka, 250 gramů vlašských ořechů, špetku pepře, sůl, 100 mililitrů bílého vína, 700 ml drůbežího vývaru, 2 stroužky česneku, 2 kusy šalotky.

Postup: V robotu rozmixujte oloupaný česnek a ořechy s částí vývaru. Směs přendejte do hrnce, přilijte zbylý vývar, víno a sójové mléko. Prohřejte, dochuťte solí a pepřem a při podávání posypte pokrájenou šalotkou.

Sytá ořechová polévka

Potřebujete: 250 gramů vlašských ořechů, 500 gramů rýže, vývar či vodu podle potřeby (až 700 mililitrů), sůl, cukr podle chuti.

Postup: Rýži uvařte doměkka podle návodu, přendejte ji do hrnce, přidejte ořechy a celé to pomixujte. Rozřeďte vývarem (podle potřeby), prohřejte, dochuťte solí a cukrem.

Polévka s ořechovými knedlíčky

Potřebujete: 1 litr drůbežího vývaru, trochu kondenzovaného mléka, 2 lžíce mletých jader vlašských ořechů, tuk a hladkou mouku na jíšku, bílý pepř, sůl. Na knedlíčky: 1 šálek mletých vlašských ořechů, 1 šálek jemné strouhanky, 2 lžíce změklého másla, 1 velké vejce, sůl, muškátový květ, mletý zázvor.

Postup: Z tuku a mouky připravte jíšku, zalijte vývarem, rozšlehejte, přidejte mletá jádra ořechů, povařte, a dochuťte pepřem a solí. Knedlíčky vytvořte smícháním uvedených ingrediencí v pevnou hmotu. Vhoďte je do polévky, nechte společně probublávat a nakonec polévku zjemněte kondenzovaným mlékem.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat