Prostreno.cz

Polévky z ořechů. 3 recepty, které budete milovat

Ořechy jen do cukroví? Dejte jim šanci v podobě hřejivých polévek. Oblíbíte si třeba tu s ořechovými knedlíčky?

I když se cena za kilogram nevyloupaných vlašských ořechů letos pohybuje okolo sto dvaceti korun, člověk je smířený s osudem. Vánoce jsou za dveřmi a do cukroví je jich potřeba poměrně dost.

Když zapomeneme na všechen ten cukr a mouku okolo, ořechy jako takové jsou cenným zdrojem zdraví prospěšných látek. Obsahují totiž vitaminy, antioxidanty, minerální látky i látky ovlivňující cholesterol. Jmenovitě jsou zdrojem hořčíku, draslíku, fosforu, železa, vápníku, zinku, vitaminů B, kyseliny listové a mědi. Je tedy škoda jen je upéct v troubě! Hoďte je do polévky! Třeba si vyberete z těchto tří tipů.

Krémová ořechová polévka pro dobrou náladu

Potřebujete: 100 mililitrů sójového mléka, 250 gramů vlašských ořechů, špetku pepře, sůl, 100 mililitrů bílého vína, 700 ml drůbežího vývaru, 2 stroužky česneku, 2 kusy šalotky.

Postup: V robotu rozmixujte oloupaný česnek a ořechy s částí vývaru. Směs přendejte do hrnce, přilijte zbylý vývar, víno a sójové mléko. Prohřejte, dochuťte solí a pepřem a při podávání posypte pokrájenou šalotkou.

Sytá ořechová polévka

Potřebujete: 250 gramů vlašských ořechů, 500 gramů rýže, vývar či vodu podle potřeby (až 700 mililitrů), sůl, cukr podle chuti.

Postup: Rýži uvařte doměkka podle návodu, přendejte ji do hrnce, přidejte ořechy a celé to pomixujte. Rozřeďte vývarem (podle potřeby), prohřejte, dochuťte solí a cukrem.

Polévka s ořechovými knedlíčky

Potřebujete: 1 litr drůbežího vývaru, trochu kondenzovaného mléka, 2 lžíce mletých jader vlašských ořechů, tuk a hladkou mouku na jíšku, bílý pepř, sůl. Na knedlíčky: 1 šálek mletých vlašských ořechů, 1 šálek jemné strouhanky, 2 lžíce změklého másla, 1 velké vejce, sůl, muškátový květ, mletý zázvor.

Postup: Z tuku a mouky připravte jíšku, zalijte vývarem, rozšlehejte, přidejte mletá jádra ořechů, povařte, a dochuťte pepřem a solí. Knedlíčky vytvořte smícháním uvedených ingrediencí v pevnou hmotu. Vhoďte je do polévky, nechte společně probublávat a nakonec polévku zjemněte kondenzovaným mlékem.






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Chia pudink s kiwi a fíky

5min
(1 hlasů)

Lívance nadýchané

25min
(1 hlasů)

Americké lívance

25min
(1 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba