Prostreno.cz

Vyšperkovaná domácí majonéza s dokonalou chutí

Stojí pár korun a prodává se ve všech samoobsluhách. Teď po ní bude velká sháňka. Bez ní bramborový salát není tím pravým a dokonalým bramborovým salátem. Majonéza mu prostě dodá šmrnc. Co takhle letos udělat změnu a připravit si ji čerstvou, domácí a o dost chutnější?

Ne, opravdu vás nečeká zdlouhavé ruční šlehání a velmi pomalé přidávání oleje se strachem v očích - aby se ta potvora nesrazila. Tenhle postup je sice jednoduchý, ale ve výsledku úžasný!

Potřebujete:

Postup: Dejte všechny přísady do šlehače s výjimkou oleje a cukru. Šlehejte 10 vteřin (nízkou rychlostí). Přidejte dvě lžíce oleje a cukr. Šlehejte dalších 10 vteřin a špachtlí zamíchejte obsah a setřete ze stěn nádoby. Šlehejte a postupně přidávejte zbytek oleje. Majonéza bude okamžitě hustá a připravená pohladit vám chuťové buňky. A čím ji ještě „vytunit“?

Originální chuť

Přidejte 3 lžíce sladké papriky nebo 3 lžíce kečupu a jednu lžíci whisky (pak už se jedná o tak zvanou americkou omáčku). Majonéza si taktéž skvěle rozumí s bylinkami a kořením. Lze do ní přidat 3 lžíce sekané petrželové natě, koriandr, sušený česnek nebo estragon.

Tip: Pokud se vám stane, že váš výtvor bude řidší, přidejte 2 plátky želatiny rozpuštěné v trošce vlažné vody. Skladujte pochopitelně v ledničce. Jak dlouho? Kupovaná majonéza je po otevření použitelná dva až tři měsíce (díky konzervantům), ta domácí vydrží v chladu 3 až 4 dny.

Tak trochu „chudá příbuzná“

Kdo není příznivcem syrových vajec, může zkusit falešnou verzi. Potřebujete 1 dl mléka, mletý černý pepř, 1 lžičku octa, 2 dcl oleje a sůl.

Postup: Do vysoké nádobky nalijte mléko a přidávejte olej (na 1 díl mléka připadají 2 díly oleje). Šlehejte ručním tyčovým šlehačem, a to do zhoustnutí. Olej přilévejte, dokud není majonéza tuhá. Pokud se stane, že je stále řidší a řidší, oleje je až příliš a je bohužel nutné začít znovu od začátku. Dochuťte solí, pepřem a hořčicí.

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat