Mořští živočichové patří mezi oblíbené a velmi zdravé pochoutky. Pokud máte obavy z náročné přípravy, mrkněte na postup níže a vše půjde jako po másle.
		    
		 
				
					
    
				  Na kuřecí nemáte chuť, vepřové jste dělali včera a hovězí vás neláká. Co třeba lososové karbanátky či netradiční rybí filé? Bezva nápad, jak pohostit i tu nejnáročnější návštěvu… Inspirujete se?
Exotické rybí jednohubky
Suroviny:
	- 500 gramů rybího filé nakrájeného na menší kousky
 
	- 1 lžíce thajského koření
 
	- 2 lžíce olivového oleje
 
	- 1 lžička másla
 
	- 1/2 šálku čerstvého koriandru
 
	- šťáva z 1 limetky
 
	- pepř a sůl na dochucení
 
Postup: Rybí kousky obalte v thajském koření a na rozehřáté pánvi je osmažte ve směsi olivového oleje a másla. Rybu nesmažte déle než 2 minuty z každé strany. Před podáváním kousky posypte koriandrem, pokapejte limetkovou šťávou a dochuťte solí a pepřem.
Rybí řízečky
Suroviny: 
	- 500 gramů vykostěné bílé ryby
 
	- 1/2 šálku hladké mouky
 
	- 2 rozšlehaná vejce s trochou mléka
 
	- 1 šálek strouhanky
 
	- 1 lžička citronového pepře (kořenicí směs)
 
	- 3/4 šálku olivového oleje
 
	- sůl
 
Postup: Nakrájejte rybu na kostky, osolte je a spolu s moukou vložte do igelitového sáčku, který dobře uzavřete. Třeste sáčkem tak, aby se obalily všechny jednotlivé kusy. Poté je vyndejte, namočte ve vaječné směsi a obalte ve strouhance a citronovém pepři. „Řízky“ pak smažte na olivovém oleji 3-4 minuty dozlatova.
Lososové karbanátky
Suroviny:
	- 400 gramů konzervovaného lososa
 
	- 50 gramů strouhaného čedaru
 
	- 1 šálek vařené rýže
 
	- 1 šálek vychladlých šťouchaných brambor
 
	- 1 vejce
 
	- pažitka
 
	- petržel
 
	- 1 šálek strouhanky
 
	- 1 lžíce olivového oleje
 
	- 1 lžička másla
 
Postup: Smíchejte všechny ingredience kromě strouhanky, oleje a másla. Ze vzniklé hmoty vytvarujte menší placičky. Ty následně obalte ve strouhance a na směsi oleje a másla je smažte přibližně 4 minuty z každé strany.
Netradiční rybí filé
Suroviny:
	- 4 kousky filé
 
	- 1 šálek strouhanky
 
	- 50 gramů strouhaného parmazánu
 
	- petržel
 
	- 1 lžička citronové kůry
 
	- 2 lžičky olivového oleje
 
	- sůl, pepř
 
Postup: Předehřejte troubu na 200 stupňů a vyložte plech pečicím papírem. Promíchejte strouhanku, parmazán, petržel, kůru z citronu a olivový olej, dle chuti dosolte a opepřete. V této směsi pak filé obalte a pečte 12-15 minut. Tím se vytvoří krusta, která pokrmu dodá nevšední šmrnc!
Zdroj: názor autora
					
				 
		
			  
			    
				
                                                  					
                                                  					
                                                  						Sledujte nás na sociálních sítích: