Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Sladké francouzské překvapení: Čím zakončit nedělní oběd

Ano, to jsme MY ŽENY v redakci Bety.cz. Jsme jedinečné, tak jako každá z vás! Jsme jako puzzle, kde je na první pohled každý kousek jiný, ale když je dáte dohromady, perfektně to sedí!

Zobrazit další články autorky

28.07.2019 | Krok za krokem

Vyzkoušejte skvělý dezert z listového těsta plněný rafinovanou mandlovou náplní a ukrývající malé překvapení. Ve Francii ho tradičně připravují na svátek Tří králů, ale dokonalou sladkou tečkou za vaším obědem se může stát kdykoli během roku.

„Kromě mandlové náplně se do koláče ukryje také mince či fazolka jako symbol jarní plodnosti. Koláč se servíruje na stůl celý a vy ho můžete ozdobit zlatou papírovou korunou. Před očima všech se nakrájí a nejmladší člen rodiny určuje, komu připadne ten který kousek. Ten, kdo najde minci, má pak po celý zbytek dne různá privilegia, která si rodina předem určí. Podává se vlažný ke kávě nebo čaji a je vážně báječný! Upečte si ho a zažijete doma legraci,“ doporučuje šéfkuchař François Thuille, původem z francouzského Cognacu, který vede kuchyni šumavské restaurace Nebespán.

Francouzský mandlový koláč s překvapením

Potřebujete:

  • 2 listová těsta v roli (cca 250 g)
  • 1 žloutek
  • vodu
  • forma cca 28 cm na koláč/dort s vyšším okrajem

Na žloutkový krém:

  • 2 žloutky
  • 60 g moučkového cukru
  • 30 g hladké mouky
  • trochu vanilky
  • 250 ml polotučného mléka

Na mandlovou náplň:

  • 80 g změklého másla
  • 4 vejce
  • 180 g mandlové mouky (jemně mleté loupané mandle)
  • 100 g moučkového cukru
  • malý panák rumu
  • pár kapek mandlové esence

Postup:

  1. Žloutkový krém:  Přiveďte k varu mléko s vanilkou. Vyšlehejte metlou žloutky s cukrem, přimíchejte postupně mouku a horké mléko. Vraťte vše do hrnce, přiveďte k varu a vařte asi 3 minuty. Hotový krém vlijte například do hranaté misky potažené potravinářskou folií a nechte přibližně 1 hodinu vychladnout.
  2. Mandlová náplň: Vyšlehejte 4 vejce se 100 g cukru, přidejte mandlovou mouku, rum, mandlovou esenci, měkké máslo a vymíchejte.
  3. Vymíchejte vychladlý žloutkový krém a postupně k němu přimíchejte mandlovou náplň. Směsí naplňte cukrářský sáček.
  4. Z listového těsta vykrojte 2 kruhy o velikosti formy a jeden položte na dno. Vyšlehejte žloutek s vodou a pečlivě potřete okraje těsta. Pomocí cukrářského sáčku naplňte připravenou směsí (cca 1,5 cm výška) a nezapomeňte vložit fazolku nebo omytou malou minci. Navrch položte druhý kruh a dobře spojte okraje a přitlačte je hranou nože v obou směrech. Koláč potřete žloutkem a nechte aspoň půl hodiny odpočinout. Potřete ještě jednou a ozdobte hranou nože. Pečte na 180 stupňů asi 40 minut. Koláč podávejte vlažný.

Pochutnejte si na správně vychlazeném víně a sektu

Telecí závitky

Telecí závitky

10 hlasů
1h a 10min 542 kJ 160 Kč

Nejčtenější články

Tip na večeři

Filé zapečené se zakysanou smetanou

24 hlasů
40min 648kJ 115 Kč

Jednoduchý recept na zapečené filé.

Polévka se sušenými smrži

16 hlasů
3h a 5min 383kJ 90 Kč

Ani v sušeném stavu smrže neztrácejí nic ze své jedinečné...