Létno je časem zábavy, odpočinku, sluníčka a také grilování a dobrého jídla. Chystáte se na zahradě pořádat rodinnou oslavu či přátelské posezení? Pak své hosty překvapte menu, kterému nikdo neodolá a které z vás udělá hvězdu letních party!
Těžké omáčky a přílohy či hutné dezerty v létě vyměňte za saláty z čerstvé zeleniny, kvalitní maso a sorbety ze sezonního ovoce. Nechte se inspirovat báječným menu z převážně českých surovin, které si budete moci snadno připravit doma. Všechny tři chody skvěle doplní například svěží růžová moravská a česká vína, která se výborně hodí jak k salátům, tak k červeným masům nebo dezertům!
Čekankový salát se zeleninou a bylinkovým dresinkem
Čekanka – pro mnohé nepříliš obvyklá surovina, jejíž domovinou je zejména Francie s Belgií, protože stejně, jako v případě chřestu, vyžaduje její pěstování poněkud náročnější podmínky. V Čechách se i přesto těší velké oblibě. Výborná je do salátů nebo k vínu doplněná kvalitním pečivem.
![](/imgproxy.ashx?f=/data/images/originals/34/170602121927-sal.png&w=460&h=402)
Čekankový salát
„Čekanky existuje vícero druhů, my používáme tzv. čekanku listovou. Setkat se můžete také s čekankou obecnou, z jejíhož kořene se připravuje oblíbená náhražka kávy zvaná cikorka,“ vysvětluje šéfkuchař Lukáš Lang.
Suroviny (4 porce):
- 2 puky čekanky listové
- 1 salátová okurka
- 5 větších rajčat
- 1 červená + 1 žlutá paprika
- 1/2 ledového salátu
- 250 g bílého jogurtu
- 1 citron
- kopr
- pažitka
- bílý pepř
- sůl
Postup: Do menší misky nasypeme asi 1 cm soli a vložíme čekanku košťálem dolů. Necháme 24 hodin odležet. Sůl totiž sebere přebytečnou hořkost. Čekance poté ořízneme spodek košťálu a rozebereme na samostatné listy. Velké necháme na ozdobu a malé rozkrájíme. Zeleninu důkladně omyjeme. Okurku oloupeme, rajčata zbavíme bubáků, ledový salát košťálu a papriky očistíme. Vše nakrájíme na kostky o velikosti cca 1–2 cm a přisypeme k čekance. Z citronu vymačkáme šťávu a společně s bylinkami, přidáme do jogurtu. Podle chuti osolíme a opepříme. Dresing promícháme s nakrájenou zeleninou a servírujeme na střed talíře. Dozdobíme listy čekanky a snítkou kopru.
Hovězí steak s bylinkovým máslem
Není nad pořádný flák masa! Štíhlou linii si snadno udržíte tím, že vsadíte na kvalitní steak, ovšem bez příloh. „Každé sousto vychutnávejte pomalu, a aby vám snadněji klouzalo do krku, doplňte steak kouskem lahodného domácího bylinkového másla,“ dodává Lukáš Lang.
![](/imgproxy.ashx?f=/data/images/originals/34/170602121948-steak.png&w=460&h=307)
Hovězí steak
Suroviny:
- 800 g hovězího na steak
- 100 g másla
- plocholistá petržel
- tymián
- černý pepř
- sůl
Postup: Hovězí necháme 3–4 hodiny odležet (ideálně přes noc). Necháme si povolit máslo, které pak vyšleháme společně s tymiánem a petrželkou nasekanou nadrobno. Zabalíme do potravinářské fólie, zatočíme do válečku a dáme ztuhnout do chladničky.
Odležené steaky připravujeme podle výšky a dle toho, jak je máme rádi propečené (rare, medium, well-done). Maso zprudka opečeme ze všech stran a dáme do rozehřáté trouby na cca 200 °C.
Základní stupně propečení jsou: krvavý (3–5 minut), středně propečený (6–9 minut), propečený (15–20 minut). Často se používá také úprava „medium-rare“, což je něco mezi syrovým a středně propečeným steakem.
Při servírování pokládáme 2–3 nakrájené plátky bylinkového másla na střed steaku.
Malinový sorbet
Na sorbetech je nejúžasnější fakt, že nepotřebují strojek na zmrzlinu. Stačí trocha mraženého ovoce a párkrát promíchat. Že se někde sem tam vytvoří ledový krystalek? Nevadí! Je to přece sorbet! Ozvláštnit jej můžete například kapkou alkoholu nebo ovocným sirupem stejné příchutě.
![](/imgproxy.ashx?f=/data/images/originals/34/170602121906-sorb.png&w=460&h=348)
Malinový sorbet
„V naší restauraci připravujeme sorbet s vodkou, která mu dodá ten správný říz. V závislosti na typu ovoce, ale můžete přidat i bílý rum nebo například whisky,“ upřesňuje šéfkuchař.
Suroviny (10 porcí):
- 1/2 kg cukru
- 1 l vody
- 0,1 dcl vodky
- 0,7 kg mražených malin
- máta na ozdobu
Postup: Do vody nasypeme cukr a dáme na oheň. Svar zredukujeme tak na 2/3, přidáme maliny, zlehka provaříme a sundáme ze sporáku. Tyčovým mixérem směs důkladně rozmixujeme a přecedíme. Přidáme vodku a nalijeme na plech nebo něco nízkého, aby se nám to vešlo do mrazáku. Přibližně každých 30 minut sorbet promícháme, aby se v něm nevytvořily větší ledové krystaly. Podáváme nejlépe ve sklenici na martini dozdobené lístečkem máty.
Sledujte nás na sociálních sítích: