Prostreno.cz

Ušlehejte smetanu jako pan mistr kuchař

Šlehačka dokáže potrápit nejednu hospodyňku. Taky s ní válčíte a snažíte se jí přemluvit, aby se nesrazila a byla hustá a nadýchaná? Dejte si pozor na dvě věci a máte to v kapse.

„Můžete mi někdo poradit, proč se mi sráží šlehačka? Připravuji si ji den předem, a než se začne vařit, tak odstavím. Po vychladnutí dám na noc do lednice. Druhý den šlehám hned po vyndání z lednice a modlím se, aby se mi nesrazila. Bohužel, je to pořád dokola. Jsem zoufalá,“ zní obvyklý dotaz v mnoha poradnách. Jak vypadá první pomoc?

Když už se stane, doporučuje se šlehačku znovu zahřát, vychladit a poté opětovně vyšlehat. Prevence, aby se vám to příště už nestalo, však vypadá trochu jinak. Záleží třeba i na použité míse!

K ledu s tím!

Samozřejmě platí, že smetana (šlehačka) se nejlépe ušlehá, pokud se zpracovává studená. Proto ji zhruba 10-12 hodin před použitím vychlaďte na teplotu 2–6 °C a pamatujte, že ideálně by miska a metličky měly být také studené. Co dál?

Nastavte nízké otáčky a asi tak minutu opatrně šlehejte, poté zvyšujte na otáčky vysoké a vyšlehejte do husté pěny. Lze ještě přidat kapku citronové šťávy, která pěnu utužuje. Můžete použít i moučkový cukr, který se oproti krystalovému lépe rozpouští.

Obvyklé chyby, které se vymstí

Pokud se pořád nedaří mít šlehačku jako ze žurnálu, pravděpodobně je málo vychlazená, nebo je teplé či vlhké náčiní a mísa. Zkuste si pomoci tak, že to všechno dáte na pár minut do mrazáku. Hotovo. A tip na skvělou pařížskou šlehačku, která vám může zpříjemnit nejen víkendové kafíčko?

Budete potřebovat 250 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce krupicového cukru a 1 lžíci kakaa. Smetanu s cukrem a kakaem promíchejte a za stálého míchání přiveďte k varu, ale nevařte. Odstavte, uložte na noc do lednice a teprve druhý den vyšlehejte do husta.

Co když zapomenete nakoupit?

Kdo by to neznal? Vaříte, saháte po šlehačce z obchodu, ale zjišťujete, že v ledničce není? Nevadí. Pokud máte aspoň mléko a máslo, poradíte si. 200 ml másla zahřejte téměř k bodu varu (nevařte), přihoďte pokrájené máslo a vlijte do mixéru. Mixujte asi 3 minuty a poté směs přelijte do misky a dejte na hodinu vychladit do mrazničky. Následně ušlehejte a ochutnejte.

Zdroj: názor autora - celý článek






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat