Prostreno.cz

Triky s luštěninami, které přijdou vhod nejen vegetariánům

Jak zachovat barvu fazolí? Jakým způsobem se dá usnadnit práce a čas při loupání hráškových lusků? Rádi vám to povíme. Vychytávek ohledně luštěnin známe ale více, inspirovali jsme se u těch nejpovolanějších – našich babiček!

Luštěniny byly dlouhá léta opomíjeny, ale dnes se stále častěji objevují na českých stolech. A je to dobře! Konečně mnohým nepřipomínají nevalné vzpomínky na školní jídelnu, ale vidí v nich skvělý zdroj minerálních látek, bílkovin, vlákniny a vitaminů. Také jste jim přišli na chuť? Výborně, poradíme vám pár fíglů na jejich přípravu! Který je vám nejsympatičtější?

Zachování barvy čočky? S přehledem

Čočka občas ztrácí při vaření svou přirozenou barvu a výsledek je sice chutný, leč na oko poněkud mdlý pokrm. Lámete si hlavu, jak tomu předejít? Přihoďte k ní do hrnce syrovou, oloupanou a na menší kusy nakrájenou bramboru. Bude stále přitažlivá!

Čočka s hruškou. Taky možnost

Ano, čočka se dá připravit mnoha způsoby a prostor k inovacím se najde vždycky. Dochutit ji můžete například kokosovým mlékem, nebo kari kořením. Rozhodně vám ale doporučujeme vyzkoušet hrušku. Důkladně omytou pokrájejte na menší kousky a povařte ji spolu s čočkou. Zaručeně si pochutnáte.

Fazole trochu zostra. S pomocí křenu

Bíle fazole mají po dovaření nevýraznou chuť, což není žádná hitparáda, ani kdovíjaké terno. Zkuste je ochutit chilli, paprikou či strouhaným křenem. Můžete si být jistí, že tenhle recept sklidí nemalý úspěch a žádosti o přidání na sebe nenechají dlouho čekat.

Zachování fazolových slupek? Bez problému

Pokud vaříte fazole na salát a předem se děsíte toho, že jejich slupky zmizí v nenávratnu, nepanikařte zbytečně. Po uvaření fazole zkrátka nechte vychladnout ve vodě, ve které se vařily. Katastrofa zažehnána a dokonalému salátu už nic nebrání.

Hrášek, co zůstane zelený. Jak na to?

Aby hrášek vařením neztratil svou typickou a svěží barvu, nebojte se k němu do vody přidat kostku cukru. I ten zmražený bude s touto tajnou přísadou chutnat lépe, o zachování zeleného odstínu ani nemluvě. Ostatně, uvidíte sami…

Zdlouhavé loupání lusků? Zbytečnost

Máte hráškové lusky sice rádi, ale nikdy vás nebavilo jejich pracné loupání? Proč to děláte, když nemusíte! V horké vodě se sami otevřou a jednotlivé hrášky vyplavou na hladinu. Odtud je snadno a rychle vyberete sítkem.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat