Prostreno.cz

Úchvatné triky s cibulí

Ještě pořád při krájení cibule pláčete? Skoncujte s tím pomocí studené vody a kousku chleba. Pach po vaření odstraní mrkev, celer, brambora a mléko!

Skromná a relativně levná cibule je bezesporu královnou kuchyně. Vždyť je základem pro tolik pokrmů, že to snad ani nelze spočítat! Ať už jde o tu vařenou, dušenou, smaženou či nakládanou, cibule má prostě v kulinářství své nezastupitelné místo. Souhlasíte? Pak omrkněte všechny triky na její přípravu, které by vám ve sbírce zlepšováků neměly chybět!

Triky na krájení bez slz. A že jich je!

Ano, cibuli lze nakrájet i bez krokodýlích slz. Postačí, když ji předtím vložíte na pár minut do teplé trouby či naopak do lednice. O dost méně budete slzet i v případě, když nůž i s prkénkem namočíte do studené vody, nebo si vložíte do úst kousek chleba. Neptejte se, jak to funguje, to totiž nikdo neví. Důležité je, že to zabírá!

Jak se zbavit pachu. Snadno a rychle

Při vaření vám cibulový zápach nijak nevadí, ale jak se vypne sporák, je to už docela jiná písnička? Z nože nechtěný odér „sundáte“, když po něm přejedete syrovou mrkví. Při očistě pánve v ní povařte trochu octové vody, ruce očistěte syrovou bramborou nebo celerem. Pokud jde o zápach z úst po častých ochutnávkách, s tím si poradí kousek petržele, kloktadlo z jedlé sody a vody, popřípadě doušek mléka.

Jemnější chuť bez nadměrné ostrosti

Chcete-li cibuli zbavit jejího přílišného aroma a ostrosti, ponořte ji po oloupání nejprve do horké a pak do studené vody, nakrájejte na slabé plátky, osolte a nechte deset minut stát. Poté rozpuštěnou sůl vysajte ubrouskem a ponechte alespoň dvě hodiny macerovat v citronové šťávě či olivovém oleji. Její jemná chuť vám vezme dech!

Křupavost. Zachovejte ji i při smažení

Dobrá rada nad zlato? Při smažení, pražení a opékání cibuli nikdy nesolte, pustila by vodu a o nějaké křupavosti byste si mohli nechat leda zdát. Když však jemně nakrájenou cibulku před vložením na rozpálený tuk poprášíte moukou, bude to úplně jiný level. Navíc se nepřipálí a získá i přitažlivě hezkou barvu.

Snadné loupání, co jde jako po másle

Často se stává, že cibule nejde loupat a její „sukénky“ tvrdohlavě stojí na místě a odolávají všem vašim pokusům. Je to o nervy a ke všemu se tenhle boj „kdo s koho“ časově protáhne, což se nehodí asi nikomu. Jak si pomoct? Přelijte cibuli horkou vodou, nebo ji na chvíli do teplé vody ponořte celou, půjde to mnohem lépe.

Uchovávání načaté cibule. Jde to?

Spotřebovat celou cibuli na jeden recept se nepoštěstí vždycky. Co si potom počít s rozkrojeným kusem, aby nepřišel vniveč? Uchováte ho mnohem déle, když řez mírně potřete tukem. Nejenže nebude plesnivět, ale zachová si také plnou chuť. Získáte trochu času k dobru!

Zdroj: thekitchn.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat