Prostreno.cz

Kouzlo udržet teplé brambory

Příprava chutného jídla vám zabere hodně času. Jsou na vašem stole i brambory? Pak musíte vědět, co dělat, aby zůstaly teplé. Pomůže vám peřina?

Brambory jsou jedním z nejběžnějších a nejdůležitějších zdrojů potravy na planetě, které poskytují řadu zdravotních přínosů. Zlepšují trávení, snižují hladinu cholesterolu, posilují zdraví srdce, chrání před polypy, předchází rakovině a ovlivňují hladinu inzulínu. Brambory také posilují imunitní systém, snižují známky stárnutí, chrání pokožku, snižují krevní tlak a udržují rovnováhu tekutin.

Naše babičky nechávaly brambory v hrnci a ten schovávaly pod prachovou peřinu. Tak zajistily, že pokrm zůstal teplý po maximálně dlouhou dobu. Vyzkoušet to můžete i vy, ovšem pravděpodobně se budete chtít spolehnout na modernější způsoby.

Sporák na nízkou teplotu

Takové šťouchané brambory se stávají tuhými a lepivými, jakmile „stojí“ až příliš dlouho. Proto zapněte plotýnku na nízkou teplotu, a než doděláte zbytek pokrmu, ohřívejte brambory – za občasného promíchání. Pokud připravujete bramborovou kaši, můžete ji také nechat na plotně s nízkým ohřevem.

Jakmile se doba podávání jídla trochu protáhne, nebo se návštěva zpozdí, přidejte do kaše extra dávku másla a trochu smetany a znovu ji ohřejte v hlubokém kastrolu. Variantou je i zahřátí v troubě – kaše by přitom měla být odrytá. Na její povrch přitom nakrájejte pár lupínků másla.

V případě, že kaše musí počkat do druhého dne, nařeďte ji smetanou a máslem o něco víc (skoro na konzistenci polévky) a druhý den ohřejte. Kaše zůstane hladká a krémová. Pro extra lesk ji zakápněte trochou olivového oleje, díky kterému bude připomínat vyleštěné zrcadlo.

Hrnec s vodou

Mezi další varianty, které je možné vyzkoušet, patří miska s bramborami v hrnci s horkou vodou. V téhle lázni brambory každých 15 minut promíchejte tak, aby byly prohřáté rovnoměrně.

Teplé „oblečení“

Do oběda či večeře zbývá asi 20 minut a vy už máte hotovou přílohu? Nevadí. Brambory či kaši nechte stát na vypnuté plotýnce (teplé, nikoli horké), hrnec zakryjte poklicí, přes ni „přehoďte“ kus alobalu a celé to schovejte pod ručník nebo několik utěrek.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat