Prostreno.cz

Tajemství dokonalých palačinek

Jak dlouho by se mělo nechat těsto na palačinky odpočívat? Pokud tuto zásadu nedodržujete, pravděpodobně nikdy nebudou jako sen!

Archeologové se domnívají, že palačinky mohou být staré něco okolo 30 000 let. Svědčí o tom brusné nástroje, které naši předci používali. Prý vyráběli něco jako „plochý dort“, placku, pečenou na horké, tukem pomazané skále.

Ostatně i pozůstatky objevené ve skalním údolí v italských Alpách (v roce 1991) svědčí o tom, že obyvatelé neolitu, tedy mladší doby kamenné, jedli jídlo vytvořené z pšenice, které se připravovalo na otevřeném ohni. Americká kuchařka Amelia Simmon zase v roce 1796 publikovala dva recepty na palačinky, z nichž jeden vyžaduje mléko a melasu, druhý zase čtyři vejce.

Ať už historie chutných palačinek sahá kamkoli, nedá se jim upřít, že se jedná o skvělé ranní pohoštění. Pořád se vám nedaří vykouzlit palačinky, které se vyloženě rozplývají na jazyku? Zkuste tyhle tipy!

Výběr mouky a doba přípravy

Do střední mísy dejte 1 a 1/2 šálku mouky. A hned u ní to začíná. Použijete-li hladkou, budou palačinky tenké, lehké a pružné. Půjdou vám snadno svinout. Při polohrubé mouce se stanou silnější, lépe se překládají, ale musíte je o něco déle propékat. Volba záleží na vás.

V každém případě k mouce přidejte 3 lžíce cukru, 1 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1/2 čajové lžičky soli a 1/4 lžičky sody na pečení, 2 vejce a zhruba 0,5 litru mléka. Vše důkladně promíchejte a vyšlehejte metličkou, těsto následně nechte 30 minut odstát. Zbaví se tak moučné pachuti.

Čím tenké placky dochutit?

Poté vymažte pánev olejem a palačinky smažte při střední teplotě. V závislosti na množství těsta jedna strana „trvá“ asi 2–3 minuty. A co ty vychytávky? K těstu přidejte 2 šálky nakrájených jahod a klasický cukr nahraďte cukrem hnědým (půl šálku). Nechte odstát minimálně půl hodiny a hotové palačinky přelijte jahodovou šťávou se zakysanou smetanou. Na závěr je posypejte zbytkem hnědého cukru.

Do mísy s moukou a všemi uvedenými ingrediencemi můžete přidat i 1 a 1/2 šálku javorového sirupu, 1 šálek borůvek a ostružin a lžičku strouhaného zázvoru. Kde kdo také nedá dopustit na přeliv, který obsahuje již zmíněnou zakysanou smetanu s cukrem. Obvykle se však palačinky potírají marmeládou, plní tvarohem nebo potírají lískooříškovou pomazánkou.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat