Prostreno.cz

Na co si dát během grilování pozor, abyste si nepřivodili zažívací potíže

Léto a grilování. Tato dvě slova rozhodně patří k sobě! Šťavnaté maso, křupavá zelenina, voňavé sýry. To všechno zní lákavě, nicméně je třeba dodržovat určité „letní“ zásady. Co všechno si ohlídat, abyste zbytečně nehuntovali své zdraví?

V případě grilování platí, že stačí ctít několik principů, které tělu neubližují. Důležitý je hlavně výběr a příprava masa. Ale i takový zeleninový salát může být zdrojem různých záludností. Víte, co dělat, aby letní večeře chutnala skvěle, ale zároveň neohrozila váš trávicí trakt?

Milované i zatracované maso

Klobásy, buřty nebo šťavnatá krkovice? Chutné, ale nezdravé. Všechno je to plné tuku, který odkapává do ohně, čímž vznikají rakovinotvorné látky. Zdravější variantou je vybírat maso libové, v nejlepším případě kuřecí. Pokud jej máte, věnujte dostatečnou pozornost jeho přípravě.

Koření se vyhýbat nemusíte, opatrně však se solí. Obzvlášť zbystřete, pokud jste koupili již připravené kořenící směsi či marinády. Ty totiž obvykle velké množství soli dávno obsahují.

Zkuste raději použít čerstvé bylinky či česnek, poté svoji chystanou dobrotu lehce zakápněte olivovým olejem. Tím to ale nekončí. Maso musí být dostatečně propečené. A to především v případě, kdy připravujete kuřecí křídla či stehna. Ta vždy potřebují více času!

Začátečníkům se přitom hodí informace, že pokud je maso u kosti stále červené, patří zpátky na gril. Nic se nemá podceňovat. Špatná tepelná úprava může vyvolat žaludeční a střevní potíže, v nejhorších případech i salmonelózu, která se se s létem pojí asi tak stejně jako zmrzlina. A co dělat, pokud se klobásek nebo krkovice vzdát nechcete? Aspoň je zabalte do alobalu, ať se kapičky tuku a šťávy nedostanou do kontaktu s ohněm!

Křupavá zelenina ve špatné společnosti

Jako příloha je zeleninový salát naprosto ideální možností! Pozor však na to, jak jej připravujete. Mnoho lidí se největších chyb dopouští při dochucování. Opět radši zapomeňte na kupované dresinky a zálivky!

Tyto upravené ochucené majonézy obsahují obrovské množství kalorií a tuků. Původně zdravý a nutričně vyvážený salát se tak ve vteřině promění v kalorickou bombu. Navíc máte-li máte mísu se salátem na stole, a panují-li vysoké letní teploty, můžete si přivodit nepříjemné zažívací problémy. Zeleninu pouze zlehka osolte, opepřete, zakápněte citronovou šťávou, případně přidejte olivový olej či balsamico. V jednoduchosti je totiž nejenom síla, ale i chuť.

Dresink

V obchodech se dnes dá sehnat nespočet nejrůznějších dresinků a omáček. Jak již bylo řečeno, jsou však plné „éček“, tuků, soli a dalších nezdravých látek. Bohužel, ani kečup je nenahradí. Ten je zase plný přidaných cukrů. Nejlepší alternativou je v tomto případě stará dobrá hořčice. V jedné lžíci té dijonské je totiž pouze 9 kalorií a žádný tuk! Berte ji jako nezbytnou součást svých vynikajících domácích dresinků!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat