Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Co přidat do pomazánek místo krémových sýrů

Kristýna Vágnerová více informací

Pořád ještě nechápe, že je z ní máma...A ani si nemyslí, že ji ten pocit opustí :) Ujídá malé Lucince a pak láteří nad váhou. Nadšeně testuje všechny dobroty, co do redakce dorazí.

Zobrazit další články autorky

25. 12. 2018 | Krok za krokem

Lidé často hledají náhradu za smetanové sýry a obvykle jsou nadšeni tím, kolik skvělých věcí může zafungovat jako alternativa! Co pro svoji pomazánku použijete právě vy?

Smetanový sýr je chutný, nicméně ne každý si jej může dovolit, a to kvůli vysokému obsahu tuku. Jenže, co můžete dělat, kdy si ho váš sladký či slaný pokrm žádá? Jednoduše sáhněte po vhodné náhražce!

Tvaroh či tvarohový sýr

Tvarohový sýr je vlastně jednoduchou sloučeninou mléka, zákysu a případně ještě sýřeniny. Jeho hladká struktura má podobnou konzistenci jako smetanový sýr a obvykle má lehčí a čerstvější chuť, která bude lépe fungovat ve slaných receptech. Do dezertů jej však radši nepřidávejte. A co se týče tvarohu, tak i ten místo „smetaňáku“ najde uplatnění.

Sýr mascarpone

Obsah tuku v mascarpone je téměř stejný jako u smetanového sýra, takže to není nejlepší volba, pokud hledáte zdravější alternativu. Nicméně, jeho mírně sladká chuť a hustá, krémová struktura z něj dělají vynikající náhražku ve sladkých receptech.

Ricotta

Báječná pomůcka při pečení? Sýr ricotta má oproti mascarpone zrnitou strukturu, ale je o něco méně sladký.

Bílý jogurt

Jemný jogurt může být zdravým zástupcem smetanového sýra v mnoha receptech. Neváhejte ho použít.

Kefír

Extrémně zdravou alternativou tučného sýra je přirozeně vyráběná, fermentovaná a mléčná kultura plná vitaminů, minerálů, antioxidantů a dobrých bakterií, které udržují střevo šťastné. Ano, řeč je o kefíru. Dotyčný má sice tendenci mít kyselejší chuť, ale když se promíchá s troškou sýra, „smetaňák“ nadubluje, a to hlavně v receptech studené kuchyně.

Tofu

Tato náhražka se před použitím trochu upravuje, ale může být skvělou veganskou alternativou ke smetanovému sýru. Nejprve slijte přebytečnou vodu z tofu, poté k němu přidejte olej či margarín, také trochu citronové šťávy, soli, cukru či octa (kombinace se odvozuje podle chuti, na kterou zaměřujete). Rozmixujte a uložte do chladničky.

Veganský měkký sýr

Dnes je veganský životní styl velmi populární, takže přidání některých veganských sýrů do receptů patří ke skvělým volbám, které jídlo trochu odlehčí.

Inspirace z italské kuchyně: Jídla, po kterých nepřiberete

Banánové placičky

Banánové placičky

18 hlasů
35min 639 kJ 58 Kč

Nejčtenější články

Tip na večeři

Guláš z králíka

11 hlasů
1h a 30min 424kJ 145 Kč

Dietní králiči maso by nemělo chybět na vašem stole.

Bramborové placky s petrželkou

11 hlasů
60min 623kJ 70 Kč

Rychlý, jednoduchý a sytý oběd.