Prostreno.cz

Připravte si vlastní levnou kari pastu bez éček

Kari je hlavní složkou asijské a indické kuchyně. Věděli jste ale, že existuje v různých variantách? Každá chutná trochu jinak a vyniká při přípravě různých pokrmů.

Kari seženete v sypké i pastovité podobě. Jen málokdo však zná jinou verzi, než je žlutý sypký prášek. Barevné varianty přitom existují hned tři, lišit se mohou v konzistenci a jejich využití. Do některých pokrmů se více hodí pasta, do jiných je vhodnější práškové kari. Tak jak to ve skutečnosti je?

Žlutá

Žluté kari je k mání v každé kuchyni. Prodává se především jako práškové koření, které je cenově velmi dostupné, ale koupit se dá ve specializovaných obchodech i ve formě pasty. Jeho hlavní výhodou je, že není tolik ostré jako jiné druhy, a proto jej bez potíží konzumují i Evropané, zvyklí na jinou úroveň ostrosti jídel. Jeho hlavní složkou jsou žluté chilli papričky, kurkuma a římský kmín. Pro svou charakteristickou barvu se používá především při přípravě indických jídel, jako je například masala.

Zelená

Zelené kari je především pasta. Obsahuje výrazně méně kurkumy a jeho dominantní složkou jsou zelené chilli papričky. Ze všech druhů kari je nejméně pálivé. V tradiční asijské kuchyni se často kombinuje s kokosovým mlékem. Vzniká tak vynikající omáčka, v níž se upravuje kuře. Zelené kari koupíte v lépe vybavených prodejnách potravin.

Červená

Červené kari, jak už jeho barva napovídá, je ze všech typů tohoto koření nejvíce pálivé. Kromě šalotky, česneku, zázvoru a velkého množství červených chilli papriček obsahuje také další ostré koření. K dostání je v podobě pasty i jako sypká kořenicí směs. Využití nalézá v tradiční thajské kuchyni a nelze ji doporučit těm, kteří tuto kuchyni teprve objevují.

Kari pasty, které se přidávají do pokrmů, si můžete rovněž připravit sami. Proces je to však zdlouhavý a vyžaduje nakoupení mnoha druhů koření a ostatních ingrediencí. Vzhledem k tomu, že na trhu existují velmi kvalitní produkty bez přidaných glutamátů, dochucovadel a barviv, raději si ušetřete si čas a nějakou takovou kupte. Volnou chvíli pak můžete věnovat kuchařským experimentům.





Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba