Prostreno.cz

Vyrobte si doma léčivý rozmarýnový olej

Tato bylinka uklidňuje, pomáhá zvýšit krevní tlak, zlepšuje krevní oběh, tonizuje cévy, má antimikrobiální účinky, zvyšuje koncentraci a posiluje imunitu. Rozmarýna je zkrátka k nezaplacení. Milujete její vůni? Uzamkněte ji ve vlastnoručně připraveném oleji, který provoní váš domov!

Rozmarýn lékařský, nazývaný též rozmarýna lékařská, je stálezelená léčivá rostlina z čeledi hluchavkovitých. Považuje se za jednu z nejpůvabnějších bylinek, u níž se vyzdvihuje hlavně povzbudivá a osvěžující vůně s nádechem pryskyřic. Ne náhodou rozmarýnový esenciální olej patří k těm nejoblíbenějším!

Jedná se o esenciální olej, který se získává parní destilací z horních květů rostliny vědecky známé jako Rosmarinus officinalis. Tenhle zázrak se používá pro zmírnění stresu a úzkosti, posílení kognitivních funkcí, snížení zánětu, léčení zažívacích potíží či posílení imunitního systému. Mimochodem, také v létě mohou lidi potrápit chřipkové obtíže, jako jsou horečka a bolesti celého těla. Mít tedy v zásobě lahvičku rozmarýnového oleje je k nezaplacení.

Nízké náklady a příjemná vůně

Vzhledem k vysokým koncentracím některých chemických sloučenin v něm obsažených se nedoporučuje používat jej interně, jinak se nemusíte ničeho bát. Jsou vám uvedené benefity spíš sympatické? Připravte si rozmarýnový olej v pohodlí domova. Sice nebude mít takovou kvalitu jako ten z obchodu, ale na druhou stranu ušetříte peníze, zvlášť pokud máte v plánu používat ho v difuzéru. Hlavní ingrediencí je pochopitelně čerstvá bylinka.

Líné probublávání na několik hodin

Připravte si 2 šálky slunečnicového oleje, 1 šálek čerstvých rozmarýnových listů a vzduchotěsnou nádobu pro skladování. Nejprve ze stonku otrhejte listy a ty pak vhoďte na hrnce se slunečnicovým olejem. Zahřívejte při velmi nízké teplotě (6 hodin). Olej se nesmí vařit!

Následně vypněte plotýnku a svůj polotovar nechte vychladnout jednu až dvě hodiny. V závěru listy rozmarýny přeceďte přes plátýnko nebo bavlněnou utěrku a olej nalijte do vzduchotěsné nádoby, kde je připraven k použití – klidně i na uvolňující masáže. Další možností je umístění sklenice s olejem a listy na slunné místo, například na parapet. Tam by olej měl odpočívat 1 až 2 týdny.

Zdroj: thekitchn.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat