Prostreno.cz

Zdravé vánoční cukroví. Poradíme vám jak na to!

K vánočním svátkům odpradávna patří také cukroví. Lákavé dobroty nás nutí uždibovat v podstatě už od momentu, kdy s jeho přípravou teprve začínáme. Není divu, že nás krátce po Vánocích ručička na váze příliš netěší. Existují ale možnosti, jak si zamlsat a přitom nepřibrat. Vyzkoušíte je s námi?

Mrkvové rohlíčky

Na přípravu mrkvových rohlíčků budete potřebovat 40 g mletých ovesných vloček, 50 g jemně nastrouhané mrkve, 40 g celozrnné mouky, 20 g másla a dvě lžíce medu.

Nastrouhané vločky nasucho opražíme a poté najemno rozemeleme. Smícháme s moukou, nastrouhanou mrkví, medem a rozpuštěným máslem. Důkladným zpracováním vznikne těsto, z něhož tvarujeme rohlíčky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme přibližně 10 minut na 180 °C.

Ořechové kuličky s kokosem

K výrobě ořechových kuliček si připravte 100 g lískových ořechů, 100 g mandlí, 100 g rozinek, 1 lžíci rybízové marmelády, 2 lžíce kvalitního kakaa, 2 lžíce rumové tresti a 200 g kokosu.

Ořechy a mandle najemno rozemeleme, přidáme rozinky, marmeládu, kakao a rumovou tresť. Vše smícháme do husté hmoty a přidáme polovinu kokosu. Poté tvarujeme kuličky, které obalíme ve zbylém kokosu a uložíme do papírových košíčků. Jestliže je směs příliš drobivá, můžeme přidat lžíci rozpuštěného másla.

Linecké cukroví

Linecké cukroví je jedním z nejoblíbenějších druhů, v klasické podobě se ale s jakoukoli dietou příliš neztotožňuje. Na tomto si však můžete pochutnat bez výčitek. Připravte si 300 gramů celozrnné žitné mouky, 8 lžic slunečnicového nebo sezamového oleje, 200 gramů hladké sójové mouky, 100 gramů třtinového cukru, citron a 6 lžic vody.

Ve velké míse smícháme uvedené suroviny, přimícháme nastrouhanou kůru z citronu a vypracujeme vláčné těsto. Dejte si záležet, aby bylo pěkně hladké a nedrobilo se. Teprve tehdy je připraveno k vyválení. Ještě předtím ho však zabalte do fólie a necháme v lednici pár hodin odpočinout.

Z vyváleného těsta vykrajujeme tvary, které pečeme při 170 °C dorůžova. Jednotlivé poloviny tvarů posléze spojíme marmeládou, případně směsí rozmixovaných rozinek s najemno nastrouhanými oříšky.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat