Prostreno.cz

Velikonoční mazanec pro začátečníky nebo netradiční s cuketou

Také si neumíte představit Velikonoce bez čerstvého a doma upečeného mazance? Jestliže jste dosud nevěděli jak na něj, vyzkoušejte naše recepty a uvidíte, že to není žádná věda. Smlsněte si na klasice nebo cuketovém mazanci.

Klasika i pro začátečníky

Na tento klasický mazanec si připravte 4 vejce, 170 g moučkového cukru, 170 g másla, 250 g tučného tvarohu, 600 g hladké mouky, 2 vanilkové cukry, 2 prášky do pečiva, nastrouhanou kůru a šťávu z jednoho citronu, lžíci rumu a špetku soli.

Do misky rozklepneme tři vejce, přidáme vanilkový cukr, změklé máslo a důkladně vyšleháme. Přidáme tvaroh, špetku soli, citronovou kůru, šťávu a rum. Nakonec vmícháme mouku spolu s prášky do pečiva. Těsto by mělo po zamíchání být vláčné, mírně lepivé a mělo by jít vyklopit na vál, kde ho pořádně vypracujete. Když je těsto hotové, vypracujte z něj dva bochánky a připravte je na plech vyložený pečicím papírem. Přes horní stranu bochánků udělejte nožem kříž a na závěr je potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v předehřáté troubě a při 180 °C zhruba 15 minut, poté troubu ztlumte na 160 °C a pečte dalších cca 40 minut. Průběžně potírejte mazance vejcem. Po upečení mazanec nechte vychladnout a pocukrujte moučkovým cukrem.

Cuketová dobrota

Už jste někdy ochutnali cuketové pečivo? Že ne? Tak směle do toho! Jistě budete jeho vláčností a zajímavou chutí mile překvapeni. Nemusíte se bát, chuť cukety není z mazance vůbec cítit. Připravte si 400 g cukety, 100 g másla, 1 vejce, lžíci rumu, dvě lžíce citronové šťávy, 100 g cukru, 300 g polohrubé mouky, 300 g celozrnné pšeničné mouky, špetku soli, sušené droždí, rozinky a mandle.

Cuketu nastrouhejte najemno do větší misky a přidejte změklé máslo, vajíčko, rum, citronovou šťávu a cukr a pořádně promíchejte. Postupně vmíchávejte mouku se solí a sušeným droždím. Nakonec přidejte rozinky, mandle, kandované ovoce nebo to, co máte rádi a vypracujte vláčné těsto. Vytvarujte bochník a jeho horní stranu nakrojte do kříže. Pomašlujte rozšlehaným vejcem a dejte do předehřáté trouby péct na 170 °C. Tento mazanec se bude péct zhruba hodinu.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat