Prostreno.cz

Udržte chleba co nejdéle čerstvý

Starého chleba se nezbavujte! Poradíme vám trik, jak z něj jako mávnutím kouzelného proutku uděláte zase krásně měkký a čerstvý.

Zvnějšku křupavý a uvnitř vláčný a měkký – takový chléb chutná nejlépe! Ovšem častokrát se nepodaří sníst celý pecen ještě předtím, než ztvrdne. To ale není důvod k tomu, abyste ho vyhodili! Protože v zásadě suchému a tvrdému chlebu chybí jen trochu vlhkosti. A tu mu můžete s malým trikem zase dát a ze starého chleba tak udělat zase vláčný čerstvý.

Chléb se nevyhazuje!

Dříve se považovalo nešetrné vyhazování chleba za zločin, za který bude následovat božský trest. Dnes se ovšem pouze v Evropě vyhazuje neuvěřitelných tři miliony tun chleba ročně! Z toho by se mimochodem najedlo celé Španělsko – jen tak pro představu. A zatímco většina pekařství a obchodů zbylé zboží systematicky zhodnocuje, v domácnostech se stále ještě velké množství chleba vyhazuje. Ale to nemusí…

Nekupujte rozpečené pečivo

Chléb a pečivo z diskontních řetězců s potravinami není ve skutečnosti „čerstvě upečený“, ale pouze „rozpečený“. Tento chléb byl dávno předtím někde vyrobený, upečený, zabalený, zmražený, uskladněný, převezený, znovu uskladněný, potom vybalený a nakonec krátce rozpečený. Není tedy divu, že takový chléb zestárne mnohem dříve než chléb od pekaře, kde stojí sice o trochu více, ale o mnoho déle vydrží.

Správné skladování

Jak skladujete chléb doma? V plastovém sáčku? V lednici? Nebo v plastovém chlebníku? Všechno špatně! Investujte raději do chytrého chlebníku – takzvaného římského hrnce – z kameniny s dírkovaným víčkem. Chléb v něm zůstane chutný a vláčný mnohem déle a navíc neplesniví.

Jak ze starého chleba udělat čerstvý?

Pokud není chléb tvrdý jako kámen, dá se z něj ještě jednoduše udělat krásně měkký. Nakrájejte starý chléb na krajíce a pokapejte ho pomocí čajové lžičky nebo kapátka troškou vody. Položte krajíce na plech s pečícím papírem a vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů na asi jednu minutu. Druhá možnost je zabalit celý nenakrájený chléb na asi půl hodiny do vlhké utěrky a následně asi 10 minut upéct. A hotovo! Pokud byste chtěli raději použít mikrovlnku, můžete navlhčené krajíce chleba položit na talíř a ohřát na střední stupeň na asi 30 až 60 vteřin.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat