Prostreno.cz

Udržte chleba co nejdéle čerstvý

Starého chleba se nezbavujte! Poradíme vám trik, jak z něj jako mávnutím kouzelného proutku uděláte zase krásně měkký a čerstvý.

Zvnějšku křupavý a uvnitř vláčný a měkký – takový chléb chutná nejlépe! Ovšem častokrát se nepodaří sníst celý pecen ještě předtím, než ztvrdne. To ale není důvod k tomu, abyste ho vyhodili! Protože v zásadě suchému a tvrdému chlebu chybí jen trochu vlhkosti. A tu mu můžete s malým trikem zase dát a ze starého chleba tak udělat zase vláčný čerstvý.

Chléb se nevyhazuje!

Dříve se považovalo nešetrné vyhazování chleba za zločin, za který bude následovat božský trest. Dnes se ovšem pouze v Evropě vyhazuje neuvěřitelných tři miliony tun chleba ročně! Z toho by se mimochodem najedlo celé Španělsko – jen tak pro představu. A zatímco většina pekařství a obchodů zbylé zboží systematicky zhodnocuje, v domácnostech se stále ještě velké množství chleba vyhazuje. Ale to nemusí…

Nekupujte rozpečené pečivo

Chléb a pečivo z diskontních řetězců s potravinami není ve skutečnosti „čerstvě upečený“, ale pouze „rozpečený“. Tento chléb byl dávno předtím někde vyrobený, upečený, zabalený, zmražený, uskladněný, převezený, znovu uskladněný, potom vybalený a nakonec krátce rozpečený. Není tedy divu, že takový chléb zestárne mnohem dříve než chléb od pekaře, kde stojí sice o trochu více, ale o mnoho déle vydrží.

Správné skladování

Jak skladujete chléb doma? V plastovém sáčku? V lednici? Nebo v plastovém chlebníku? Všechno špatně! Investujte raději do chytrého chlebníku – takzvaného římského hrnce – z kameniny s dírkovaným víčkem. Chléb v něm zůstane chutný a vláčný mnohem déle a navíc neplesniví.

Jak ze starého chleba udělat čerstvý?

Pokud není chléb tvrdý jako kámen, dá se z něj ještě jednoduše udělat krásně měkký. Nakrájejte starý chléb na krajíce a pokapejte ho pomocí čajové lžičky nebo kapátka troškou vody. Položte krajíce na plech s pečícím papírem a vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů na asi jednu minutu. Druhá možnost je zabalit celý nenakrájený chléb na asi půl hodiny do vlhké utěrky a následně asi 10 minut upéct. A hotovo! Pokud byste chtěli raději použít mikrovlnku, můžete navlhčené krajíce chleba položit na talíř a ohřát na střední stupeň na asi 30 až 60 vteřin.





Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba