Prostreno.cz

Zbytečné chyby při zavařování

Zavařování má nejen dlouhodobou tradici v mnoha domácnostech, především je to ale jeden ze způsobů, jak se zásobit kvalitními a chutnými potravinami na dlouhé zimní měsíce. Radost z dobře odvedené práce si pak můžete vychutnávat kdykoli vás honí mlsná, a to všechno s jistotou, že víte, co přesně se ve sklenici nachází. Jenže tento způsob uchovávání potravin vyžaduje jistá pravidla. Když se jich budete držet, výsledek bude dokonalý. Kterých chyb se vyvarovat?

Pozor na teplotu a obsah sklenice

Teplota v zavařovacím hrnci by neměla klesnout pod 85° celsia a doba zavařování by měla trvat od patnácti do třiceti minut, v závislosti na druhu zavařované suroviny. Měkčím druhům stačí méně času, tvrdším více. Pozor si dejte také na správné naplnění sklenic. Ty by měly být naplněné zhruba 1–2 centimetry pod okraj. Když je naplníte příliš, hrozí, že obsah vyteče. Pokud budou naplněné málo, bude ve sklenici příliš kyslíku a potraviny se mohou rychle zkazit.

Neochutnávejte

Při přípravě jakéhokoli jídla nás láká ochutnat vždy alespoň malý kousek. Jenže u zavařování si tím můžete zadělat na zbytečné ztráty. Sliny ze lžičky, kterou olíznete předtím, než ji znovu ponoříte do láku nebo nachystaných potravin, mohou suroviny kontaminovat a spustit v zavařenině kvasný proces.

Kontrolujte víčka

Víčka zavařovacích sklenic lze samozřejmě používat opakovaně. Před každým použitím je ale nutné zkontrolovat jejich stav. Jakékoli praskliny nebo černé tečky od plísně na gumovém těsnění nebo vnitřní části víčka jsou nežádoucí. Taková rovnou vyhoďte a kupte nová.

Sterilizujte

Pořádně vysterilizovat sklenice i víčka, je základ. Jenže co to ostatní? Správně by tímto procesem mělo projít každé nádobí, se kterým potraviny přijdou do kontaktu, aby se zamezilo jejich kontaminaci. Takže všechny mísy, misky, naběračky, lžíce, nože, ale také povrchy, na kterých potraviny připravujete.

Otočte je

Ať zavařujete cokoli, po vyjmutí z lázně sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Tak spolehlivě poznáte, že je vše tak, jak má být. Je-li sklenice správně zavařená, bude víčko vlivem podtlaku mírně propadlé dovnitř sklenice.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat