Prostreno.cz

Chutné dobrůtky z jedlých kaštanů

Na podzim a v začátku zimy se na pultech obchodů objeví i pochoutka, která je často neprávem opomíjená. Jedlé kaštany známe spíše jen pečené, a těm zrovna všichni neholdují. Je to ale velká škoda, protože možností, jak je v kuchyni využít, je skutečně mnoho. Vyzkoušíte je nasladko, nebo raději naslano?

Pečená klasika

Klasické pečené kaštany, tak jak je znáte z vánočních trhů, jsou na přípravu velmi snadné. Každý plod ostrým nožem nařízněte z vrchu do kříže a ponořte na několik hodin do vody. Poté je rozložte na plech a při 200 stupních nechte péct asi 15 minut. Podávají se nejčastěji i se slupkou, která udrží kaštany v teple a oloupete si ji až před konzumací.

Kaštanová polévka

Deset oloupaných kaštanů uvařte doměkka (přibližně 30 minut, sceďte a rozmixujte na hladkou kaši. Tu osolte, opepřete a ochuťte špetkou muškátového květu. Na másle si zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, stroužek prolisovaného česneku a lžíci nastrouhaného zázvoru. Zalijte zeleninovým vývarem, vmíchejte kaštanovou kaši a provařte. Nakonec vmíchejte hrst posekané petrželky a na talíři dozdobte zakysanou smetanou.

Kaštanový piškot

Půl kila kaštanů uvařte ve vodě doměkka a oloupejte je. Oloupané kaštany pak ještě nechte projít varem v mléce, aby měly jemnější chuť. Nastrouhejte je najemno a dejte stranou. V míse utřete do pěny 80 g másla se šesti žloutky, 180 g cukru a nakonec přidejte prolisované kaštany. Můžete přidat hrst posekaných mandlí nebo oříšků a jemně vmíchejte sníh ze šesti bílků. V dortové formě – vymazané tukem a vysypané strouhankou nebo kokosem pečte zvolna půl hodiny.

Ledové kaštany

Půl kila uvařených kaštanů prolisujte a smíchejte se 100 g moučkového cukru. Vytvořte hustou hmotu a udělejte z ní váleček, ze kterého nakrájejte stejně velké kousky. Vyválejte do kuliček, napichujte na špejle a namáčejte do čokoládové polevy tak, aby byly zcela pokryté čokoládou. Nechte vytuhnout.

Slaná kaštanová nádivka

Půl kila jedlých kaštanů uvařte doměkka, oloupejte a rozmixujte nebo umelte s trochou mléka. Smíchejte s dvěma houskami nakrájenými na kostičky a namočenými v mléce. Vmíchejte 300 g mletého masa, dvě vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a kelímek vysokoprocentní šlehačky. Zahustěte strouhankou a zapečte v troubě dozlatova.

Zdroj: názor autora - celý článek





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat