Prostreno.cz

DIY domácí bylinkový deodorant pro ženy

S příchodem jara nám příroda nabízí plnou náruč léčivých a voňavých bylinek. Ideálním využitím (kromě čaje a léčivých sirupů) je příprava léčivé domácí kosmetiky. Že si na to netroufáte, ale přesto vás to láká? Pleťové produkty a masti mohou být pro začátečníka skutečně náročné, nicméně jednoduchý bylinkový deodorant podle našeho návodu zvládne každý!

Používat jej mohou i muži, avšak primárně je navržen především pro ženy. Obsahuje totiž bylinky, které podporují tok lymfy a jsou vhodné k prevenci problémů se zanícenou nebo cystickou prsní tkání.

Místo toho, abyste si každý den nanášeli do podpaží chemický (a potenciálně toxický) produkt, který může po čase způsobit zánětlivé reakce a cysty v prsní tkáni, vyzkoušejte zdravou bylinnou alternativu!

Než se vrhnete do samotné výroby deodorantu, musíte si připravit tzv. „bylinkový kokosový olej“, což je panenský kokosový olej, ve kterém vyluhujete bylinky. Proč kokosový olej? Protože se pyšní antibakteriálními a protiplísňovými vlastnostmi.

Příprava „bylinkového kokosového oleje“

Mezi bylinky, které podporují zdraví vašich prsou, patří:

květ pampelišky (Taraxacum officinale)

list fialky (Viola odorata, V. sororia, V. spp.)

měsíček lékařský (Calendula officinalis)

jitrocel (Plantago major, P. lancelota)

kostival lékařský (Symphytum officinale)

Před samotným louhováním se ujistěte, že jsou vaše bylinky opravdu dobře vysušené. Obsah vody z čerstvých bylinek může totiž způsobit rychlejší zkažení oleje. Dbejte na to, abyste použili čerstvě usušené bylinky (ne staré a tzv. „vyčichlé“), v opačném případě bude koncentrace účinných látek příliš slabá až mizivá, a k ničemu to nebude.

Ve vodní lázni rozpusťte hrnek kokosového oleje a přisypejte do něj půl hrnku bylinek (dle vlastního výběru a poměru). Pro přípravu deodorantu sice nebudete potřebovat tolik bylinkového oleje, ale vždy je dobré mít v zásobě něco navíc pro další použití (třeba pro výrobu krémů apod.). Pokud byste chtěli udělat menší várku, je to také v pořádku. Stačí se řídit základním poměrem: 1 díl bylinek na 2 díly kokosového oleje, bez ohledu na velikost dávky.

Ve vodní lázni (na mírném ohni) luhujte asi dvě hodiny. Teplo pomůže účinným látkám z bylinek lépe proniknout do oleje. Po vyluhování můžete bylinky scedit a olej ihned používat. Nicméně nejúčinnější je nechat sklenici s olejem a bylinkami ještě alespoň týden nebo dva uležet na teplém slunném místě, aby byl olej ještě silnější.

Co budete ještě potřebovat

Neem olej: silný antimikrobiální olej, který bojuje proti bakteriím způsobujícím zápach. Sám má však silnou vůni, proto používejte střídmě. Pokud se vám vůně opravdu nelíbí, můžete použití neemového oleje vynechat. Seženete v obchodě se zdravou výživou nebo v obchodě s orientálním zbožím. Neužívejte v případě, že jste těhotná nebo kojíte.

Arrowroot kořenový pudr (Maranta) a Kaolin (bílý jíl): Absorbují přebytečnou vlhkost a pachy.

Konopný olej: Vyživuje a zvláčňuje pokožku.  

Bambucké máslo: Chrání a pečuje o pokožku. Nerafinované bambucké máslo má více výhod, ne každému ale sedí jeho syrová vůně, v tomto případě tedy volte raději rafinované bambucké máslo.

Včelí vosk: Postará se o správnou hustotu deodorantu. Můžete jej však vynechat a pohrát si s poměrem jílu, abyste vytvořili hustou pastu pro nanášení pomocí prstů.

Esenciální oleje: Dle výběru pro vůni deodorantu, nebo pro určité vlastnosti, které chcete, aby váš deodorant měl. Např. tea tree je antimikrobiální, zatímco levandule pokožku zklidňuje. Určitě můžete použít i jiné esenciální oleje nebo směsi esenciálních olejů, a vytvořit si vlastní vonnou kompozici.

Tento recept neobsahuje jedlou sodu, jelikož často dráždí pokožku. Pokud chcete, můžete však trochu jedlé sody přidat.

Příprava deodorantu

Ingredience

1/4 hrnku (45 g) bylinkového kokosového oleje

1 polévková lžíce (13 g) neemového oleje

1 polévková lžíce (13 g) konopného nebo jiného oblíbeného oleje

1/4 šálku (27 g) včelího vosku

1/4 šálku (50 g) bambuckého másla

1 polévková lžíce (11 g) kořenového pudru

1 polévková lžíce (6 g) bílého jílu

10 kapek tea tree oleje

30 kapek levandulového esenciálního oleje (upravit, nebo vynechat v závislosti na preferenci)

Postup

1 Ve vodní lázní rozpusťte a smíchejte kokosový, neemový a konopný olej s včelím voskem a bambuckým máslem.

2 Nenechávejte ve vodní lázní příliš dlouho nebo při příliš vysoké teplotě, aby vám bambucké máslo nezačalo vytvářet hrudky.

3 Vmíchejte zbylé ingredience a na závěr přidejte také éterické oleje. Jakmile začne směs houstnout, odstavte ji a za častého míchání nechejte trochu vychladnout, než ji nalijte do připravených nádobek s aplikátorem (nebo skleněných nádob, pokud chcete nanášet pomocí prstů).

4 Nechte deodorant ztuhnout.

Použití

1 Vetřete tenkou vrstvu do podpaží.

2 Po použití počkejte několik minut, než se obléknete, aby se směs stihla vstřebat do pokožky.

3 Pamatujte, že deodoranty nezabrání tvorbě potu, jako to dělají antiperspiranty.

4 Tento přírodní deodorant vám pouze pomůže eliminovat zápach, aniž by blokoval vaše potní žlázy a ohrožoval zdraví vašich prsou.

Zdroje: názor autora, www.thenerdyfarmwife.com/diy





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat