Prostreno.cz

Papiňák je skvělý parťákem pro zdravé vaření

Tlakový hrnec neboli papiňák, není žádnou novinkou. První zmínky o jeho použití jsou více než 300 let staré. I když tehdy asi nevypadal tak moderně a bezpečně jako dnes. Možná právě proto mezi lidmi neustále kolují historky o výbuších a zraněních, která tento hrnec způsobil. Dnešních modelů už se bát nemusíte. Je však třeba je, pro všechny případy, používat přece jen trochu obezřetněji. Pokud s ním ještě nemáte zkušenost, poradíme vám, jak v tlakovém hrnci správně vařit a jak ho používat.

Výběr správného hrnce

Většina starších modelů byla hliníková. Hliník už se ale dnes pro výrobu kuchyňského náčiní, které přichází do přímého kontaktu s potravinami, nepoužívá. Dnešní tlakové hrnce bývají nejčastěji vyrobené z nerezové oceli. Ta má výhody především v tom, že skvěle vede a udržuje teplo, zahřívá se rovnoměrně, lze ji snadno mýt i v myčce a vydrží dlouhé roky vypadat jako nová. Rukojeť hrnce by měla být vyrobena z kvalitního plastu, který umožní manipulaci s nádobou, i přestože je horká.

Nový vs. starý

Dřívější tlakové hrnce mívaly jen jeden ventil, kterým ucházela horká pára. Když se ucpal, docházelo k nadměrnému nahromadění tlaku, který vyrazil poklici, ta zničila vybavení ve svém okolí a o obsahu hrnce v okruhu deseti metrů raději nemluvě. Proto mají dnešní modely ventily dva. Pokud dojde k ucpání hlavního ventilu, ten pojistný ho okamžitě zastoupí. Další výhodou je také to, že pojistka nedovolí otevřít poklici tlakového hrnce dříve, než bude tlak uvnitř nádoby na bezpečné hranici. Pokud byste tedy vybírali papiňák z druhé ruky, poohlížejte se po novějších kouscích.

Proč si ho pořídit?

Tlakový hrnec vám ušetří hodiny času, umožní vám odejít i od pokrmů, které byste jinak museli stále míchat, a pokrmy z něj jsou chuťově mnohem výraznější. Pro rychlost vaření je samozřejmostí také úspora energie. Papiňák nejvíce oceníte při vaření potravin, které by jinak musely na plotně strávit několik hodin, tedy například luštěniny nebo maso.

Dalším bodem pro tlakový hrnec je bezpochyby fakt, že při jeho používání spotřebujete mnohem méně tuku a nezdravých dochucovadel. Pokud vaříte například omáčku, použijte jen malé množství oleje na orestování základu, přidejte dva hrnky vody, zbylé ingredience a za dvacet minut se nechte překvapit, jak intenzivní je chuť hotového pokrmu v porovnání s běžnou přípravou.

Jak ho použít správně?

V první řadě je nutné upozornit na to, že ačkoli hrnec vypadá vcelku objemně, nesmíte ho naplnit zcela. Každý nový model disponuje ryskou, nad kterou nesmí stoupnout hladina vody. Také vařená potravina by kolem sebe měla mít dostatek prostoru. Dalším krokem je zavření hrnce. Mnoho lidí si dodnes není zcela jisto, jestli hrnec zavřít, až když se voda vaří nebo hned. Správná odpověď je hned. Jakmile začne ventil syčet, voda v hrnci dosáhla bodu varu a pára se začala hromadit. Tehdy můžete ztlumit plotýnku na nižší teplotu. Ventil by měl jemně syčet po celou dobu varu. Ohlušující sykot naznačuje příliš velké hromadění tlaku. V takový moment je nutné stáhnout plamen a vidličkou nadzvednout pojistný ventil, čímž se pára upustí a tlak v hrnci se sníží na bezpečnou a dostačující míru.

Tak dlouho se to vaří…

Jak jsme zmínili, tlakový hrnec vaří v řádu minut, nikoli hodin. Takže i pořádný kus masa bude za půl hodiny zcela měkký. Slepičí vývar bude hotový za 25 minut, hovězí potrvá o pět minut déle. Brambory budou měkké za 10 minut, fazole za 25, rýže za 10 a k tomu se nepřipálí! Není to paráda?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat