Prostreno.cz

Časté chyby při vaření s fritézou

Čistíte „friťák“ po každém použití? Pokud ne, riskujete kontaminaci potravin a tím i to nejcennější, co máte – své zdraví. Problémem však může být i jeho nevhodné umístění nebo nadbytečné množství přidaného oleje.

Fritéza neboli fritovací hrnec je naprosto běžný spotřebič, který má téměř každá tuzemská kuchyň. I vy tomuto pomocníkovi často a rádi svěřujete přípravu jídla pro celou rodinu? Otázkou však je, zda mu k tomu poskytujete ty správné podmínky. Toto jsou hříchy, kterých se lidé dopouští nejčastěji!

Klíčové je umístění 

Ať už je „friťák“ malý, či velký, k vykonávání své práce vyžaduje vhodné stanoviště. Pokud ho nemá, v ohrožení se může ocitnout nejen vaše večeře, ale i celá domácnost. „Kvůli konstantnímu proudění vzduchu fritéza potřebuje dostatek okolního prostoru, a to na všech jejích stranách. Důležitý je i stabilní povrch, který minimalizuje riziko pádu. Jedině tak s ní lze bezpečně vařit,“ upozorňuje americký kuchař, spisovatel a blogger Jim Mumford.

Méně oleje je někdy více

„Do většiny těchto hrnců se dává úplně jiné množství oleje, než si jejich uživatelé myslí. Když to s ním ale přeženete, jediné, čeho se dočkáte, jsou politováníhodné výsledky. Zkuste příště jen dvě až tři polévkové lžíce, možná budete hodně překvapení. Principem tohoto spotřebiče není tuk. Jeho tajemstvím jsou vnitřní vysoké teploty, díky nimž má jídlo tu zvláštní křehkost a křupavost,“ vysvětluje výše jmenovaný gastronomický guru, který vydal hned několik kuchařek.

Pravidelné čistění? To je základ!

A teď ruku na srdce – kdy jste vaše fritovací zařízení naposledy důkladně čistili? Ne, nestačí to jednou za měsíc. Ani za celé čtvrtletí! „Jestli fritéze mezi jednotlivými použitími nevěnujete sebemenší péči a pozornost, vystavujete se velkému riziku kontaminace potravin. A to může dát nepříjemnou lekci nejen vašemu nosu, ale i žaludku a celkovému zdraví,“ varuje další bloggerka Candess Zona-Mendola, která se zaměřuje na zdravé stravování.





Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat