Prostreno.cz

Hrnec tajine přinese exotiku do vaší kuchyně

Keramické nádobí nazývané tajine pochází ze severní Afriky a je hojně využíváno zejména v Maroku. V poslední době si našlo velkou řadu příznivců i v dalších zemích světa, a to zejména pro svůj kónický tvar vrchní části (poklice), která je ideální pro cirkulaci a kondenzaci páry. Díky tvaru poklice se stoupající pára během vaření ochlazuje, kondenzuje a odkapává zpět do nádoby. K uvaření masa a zeleniny je tak potřeba minimum vody, což bylo v pouštních oblastech s nedostatkem vody obzvlášť užitečné.

Tajine se nejčastěji používá pro přípravu pokrmů, které obsahují maso (maso připravené tímto způsobem je totiž krásně šťavnaté a křehké), zeleninu a někdy také ovoce. Originální pokrmy z Maroka vařené v tajine bývají bohatě kořeněné (nejčastěji římským kmínem a paprikou). Ve své kuchyni však tento skvost využijete pro přípravu jakéhokoli dušeného pokrmu, včetně těch veganských, které díky pozvolnému vaření v tajine pozvednete na ještě vyšší úroveň.

Nejen užitečný ale i krásný

Tajine slouží nejen jako varná nádoba ale také jako servírovací miska, která udržuje jídlo teplé. Pokrmy podávané v tajine se tradičně jedí společně, strávníci se shromažďují okolo a k nabírání masa, zeleniny a omáčky používají kousky marockého chleba.

Vzhledem k tomu, že pokrm není potřeba během vaření v tajine míchat, dejte si záležet na tom, jak naaranžujete nebo navrstvíte ingredience. O krásnou prezentaci na jídelním stole pak budete mít vystaráno, a oslníte každou návštěvu.

Vaření

Tajiny se nejčastěji používají na varné desce, ale lze je umístit i do trouby. Při vaření s keramickým tajine na běžné varné desce je někdy zapotřebí použít adaptační disk, který rovnoměrně rozloží teplo, díky čemuž je pak keramika méně náchylná k prasknutí. Toto však závisí na doporučeních jednotlivých výrobců, a použitém typu keramiky. Většina keramických tajine jsou vyrobeny tak, aby odolaly vysokým teplotám.

K vaření pokrmu v tajine obvykle potřebujete nízkou nebo středních teplotu, tudíž poškození tajine nebo připálení jídla v případě správného používání opravdu nehrozí.

Další obrovskou výhodou vaření v tajine je i to, že na rozdíl od běžného vaření, kdy je při přípravě mnohých receptů zapotřebí na začátku maso orestovat zvlášť, při vaření v tajinu to opravdu není nutné. Při tomto způsobu přípravy pokrmu můžete zeleninu i maso do nádoby přidat na samém začátku, bez předešlého opékání a restování masa, což se liší od běžného vaření v hrnci, kde se zelenina přidává až poté, co maso již změkne.

Tekutiny

Olej je pro vaření v tajine nezbytný, to vám nebudeme lhát. Nechcete přece skončit s vodnatou omáčkou či připálenými přísadami. Ve většině receptů se počítá s pár lžícemi olivového oleje či másla, které se smíchá s tekutinami vzniklými během vaření, a dá tak vzniknout lahodné krémové omáčce k nabírání na chleba.

Při vaření v tajine je potřeba méně vody (vršek ve tvaru kužele kondenzuje páru a vrací ji zpět do pokrmu). Pokud jste tedy na začátku přidali příliš mnoho vody, zredukujte tekutiny na konci vaření na hustou omáčku, protože vodnatá omáčka není žádoucí.

Mít trpělivost

Při použití tajinu je potřeba trpělivosti. Tajin nechejte pomalu vařit a pobublávat. Drůbež se vaří asi 2 hodiny, zatímco hovězí nebo jehněčí může trvat až 4 hodiny. Snažte se nepřerušovat vaření častým zvednutím víka (abyste zkontrolovali jídlo), to je nejlepší nechat na konci vaření, kdy přidáváte přísady nebo kontrolujete hladinu tekutin.

Čištění

K čištění tajinu obvykle postačí horká voda, na připáleniny pomůže jedlá soda. V případě potřeby můžete použít velmi jemné mýdlo, bez výrazné vůně – nechcete přece, aby glazura absorbovala mýdlovou chuť. Před uložením osušte a potřete vnitřní povrchy tajinu olivovým olejem.

Pokud něco v tajinu připálíte a nedaří se vám připáleniny zbavit, vyzkoušejte malý osvědčený fígl. Naplňte tajine do 1/3 vodou a umístěte na středně nízký oheň. Přidejte 1 nebo 2 lžíce jedlé sody a přiveďte k varu. Nechte tekutinu vařit 30 minut a zjistěte, zda se zbytky uvolnily. Pokud ne, nechte směs jedlé sody v tajinu přes noc (samozřejmě mimo oheň), často stačí dlouhé namáčení.

Zdroje: názor autora, thespruceeats.com, pottenpannen.cz






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat