Prostreno.cz

Základní nástroje usnadňující pečení

Když to doma nádherně voní, hned je nálada o dost veselejší. Že vaříte skoro každý den, ale pečení moc nedáte? Třeba se vám do něj nechce, protože nemáte ty správné nástroje. Bez kterých základních vychytávek se žádný pekař neobejde? Všechno začíná u síta!

Pečení je způsob přípravy pokrmů, který využívá suché teplo, typicky v troubě, ale lze jej provádět také v horkém popelu nebo na horkých kamenech. Ať už máte špatný den, nebo vás jen honí mlsná, sladká dobrota vnese do vašeho života štěstí a pozitivitu. Mimořádně snadné a rychlé pečení ovšem vyžaduje správné pomocníky. Zde je pět základních nástrojů, s nimiž vám to půjde snadněji od ruky!

Prosívač na mouku

Prosívač na mouku (či síto) je vynikající pomůckou, pokud se chcete vyhnout hrudkám v těstě. Oceníte ho u mnoha suchých přísad, jako je mouka, kakaový prášek, káva, jedlá soda či moučkový cukr.

Odměrky a lžíce

Když budete mít při pečení odměrky, usnadníte si proces vážení surovin. Pořiďte si tedy sadu odměrek a kelímků, které jsou k dispozici pro mokré i suché suroviny. Nebo se naučte odměřovat pomocí hrníčků, polévkových lžic a čajových lžiček. Až to dostanete „do oka“, ihned budete vědět, že jeden zarovnaný hrnek s běžným objemem 250 mililitrů obsahuje zhruba 170 gramů hrubé mouky, 135 g hladké nebo polohrubé mouky či 200 gramů cukru krupice.

Nejlepší je také vyhradit si na toto „odvažování“ jeden určitý hrnek, lžíci nebo lžičku, u kterých máte zjištěný jejich objem. Ten si zapište na lístek a vyvěste jej na ledničku. Tahák se hodí vždycky.

Pekáč

Na pekáči můžete vykouzlit spoustu věcí, jako jsou koláče, sušenky, dortové korpusy a mnoho dalších dobrot. Ujistěte se, že váš pekáč má odpovídající rozměry slučující se s troubou a že je dostatečně hluboký. Pokud máte chuť experimentovat, můžete kromě základní obdélníkové formy přikoupit různé další tvary a velikosti pekáčů a forem.

Silikonové špachtle

Silikonové špachtle činí proces pečení mimořádně pohodlným. Tato pomůcka je ideální pro seškrábnutí posledního kousku těsta z mísy, zeleniny z teflonové pánve nebo pro vyškrábání všech zákoutí a skulin z vaší zavařovací sklenice. Pomáhá dostat se do každého koutu a rohu pekáče a její pružná povaha z ní dělá nepostradatelného parťáka. Špachtle stojí pár korun a vybírat můžete z několika barev.

Šlehací metla

Chcete-li získat nejlepší texturu a konzistenci těsta, potřebujete i nejdůležitější nástroj pečení, kterým je metla. Ta dobrá smíchá všechny vaše suché a mokré ingredience a pomůže vám v cestě za ideálním voňavým pokrmem.

Zdroje: www.food.ndtv.com, www.wikipedia.org, www.bhg.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat