Prostreno.cz

Švestkový džem

Jednoduchý a výborný recept na domácí švestkový džem pečený v troubě, který zvládne úplně každý. Pokud švestky nemícháte, nepřipálí se. S kupovaným se nedá srovnat.

Ohodnotit
(3 hlasů)
  • 1h a 25min

    25min příprava

    60min vaření

  • 635 kJ / 151 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny1g
sacharidy34g
tuky1g

Ingredience na

  • 2 kg odpeckovaných švestek
  • 1 ks bio pomeranče
  • 600 g pískového cukru
  • 80 ml tmavého rumu
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 60 ml citronové šťávy
  • 4 plátky citronové kůry z bio citronu
  • 100 ml vody
  • Na vymazání
  • 1 lžíce másla

Postup přípravy

  1. Pekáček vymažte máslem a do pekáčku nasypte nakrájené švestky.
  2. Pokapejte je citronovou šťávou, přidejte 100 ml vody a dejte je na 20 minut do trouby předehřáté na 220 °C.
  3. Po 25 minutách posypte švestky polovinou cukru (nemíchejte), přidejte rozkrojený vanilkový lusk, na plátky nakrájený, neoloupaný pomeranč a dejte do trouby na 20 minut. Teplotu trouby snižte na 190 °C.
  4. Posypte zbytkem cukru a dejte bez míchání znovu na 15 minut do trouby.
  5. Než nalijete džem do sklenic vyndejte plátky pomeranče a vanilkový lusk.
  6. Džem rozdělte do horkých, sterilizovaných sklenic, přidejte kousek citronové kůry, 1-2 lžíce rumu, zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

TIP:

Pokud chcete ještě džem vylepšit, přidejte hrst nasekaných vlašských ořechů. Podle kyselosti švestek můžete přidat více cukru.




Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    9,10g
  • Sacharidy:

    247,40g
    • Cukry:

      111,60g
  • Tuky:

    89,82g
  • Vláknina:

    3,00g

Aktivita pro spálení: 151 kcal

18

minut jízdy na kole

14

minut běhu

45

minut uklízení



Podobné recepty

Meruňkový džem se zázvorem

(13 hlasů)
45min
664 kJ

Jablka s badyánem

(15 hlasů)
20min
740 kJ

Kompot ze sušeného ovoce

(11 hlasů)
60min
492 kJ
Více receptů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Švestkový džem

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat