Prostreno.cz

Chléb z celozrnné žitné mouky

Upečte si voňavý domácí chléb. Specialitou tohoto chleba je kypření pomocí jedlé sody a kefíru, odpadá tedy kynutí.

Ohodnotit
(48 hlasů)
  • 1h a 5min

    20min příprava

    45min vaření

  • 1056 kJ / 252 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny5g
sacharidy52g
tuky2g

Ingredience na

  • 4 skleničky celozrnné žitné mouky
  • 2 skleničky kefíru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička vinného octa
  • 1 lžíce ovesných vloček

Postup přípravy

  1. Do mísy nasypte mouku, přidejte jedlou sodu, ocet, sůl a přilijte kefír.
  2. Kefír přidávejte postupně, aby těsto nebylo příliš řídké.
  3. Vymíchejte těsto (těsto dost lepí).
  4. Z těsta vytvarujte kouli, kterou vložte do vymazané kulaté formy (přibližně 20 cm), na kouli lehce zatlačte, aby vznikla placka - tvar kulatého chleba.
  5. Na povrchu chléb na několika místech nařízněte a chléb posypte ovesnými vločkami.
  6. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 40 minut.

TIP:

Skleničku použijte o obsahu 200 ml.





Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Chléb z celozrnné žitné mouky

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat