Velikonoční pečivo
Pečivo, které se peče na velikonoce, ale můžete si ho pochopitelně upéct během celého roku.
-
1h a 50min
1h a 30min příprava
20min vaření
-
1375 kJ / 328 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny9g
sacharidy32g
tuky15g
Ingredience na
- 250 ml
mléka
- 500 g
polohrubé mouky
- 30 g
kvasnic
- 100 g
másla
- 70 g
cukru krystal
- 2 ks
žloutků
- 1 špetka
soli
- 1 hrst
vlašských ořechů
- nahrubo nasekaných
- Na potření
- 1 ks
vejce
- rozšlehané
- 1 lžíce
medu
Postup přípravy
- Z části mléka, lžičky cukru a kvasnic zadělejte kvásek, který nechte na teplém místě vzejít.
- Mezitím utřete v misce do pěny máslo s cukrem a žloutky.
- K žloutkovému krému přidejte prosetou mouku, sůl, ořechy, vzešlý kvásek, zbytek mléka a zadělejte těsto.
- Těsto nechte minimálně 30 minut kynout.
- Z vykynutého těsta tvořte válečky o průměru dva centimetry, které točte to spirál, nebo vytvořte cop, nebo malé bochánky.
- Pečivo potřete rozšlehaným vejcem a nechte ještě chvíli kynout na plechu.
- Pečte v troubě předehřáté na 180°C do zlatova.
- Po upečení potírejte medem.