Prostreno.cz

Jáhlové lívance

Drobné žluté kuličky jsou plné železa a navíc přirozeně bezlepkové. Uvařit z nich můžete bramboráky, jahelník, nebo lívance.

Ohodnotit
(6 hlasů)
sun
  • 1h a 5min

    20min příprava

    45min vaření

  • 1029 kJ / 246 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny6g
sacharidy20g
tuky13g

Ingredience na

  • 100 g jáhel
  • 3 špetky soli
  • 2 ks mrkve - středně velké
  • 3 lžíce mletých vlašských ořechů
  • 3 ks vajec - rozšlehaných
  • 2 lžíce medu
  • 0.5 lžičky mleté skořice
  • 2 špetky mletého zázvoru
  • 0.5 ks vanilkového lusku - dřeň
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce strouhané citronové kůry
  • 100 g špaldové mouky
  • K podávání
  • 150 g hořké čokolády
  • 150 ml 40% smetany
  • Na smažení
  • 100 ml oleje

Postup přípravy

  1. Jáhly dvakrát spařte v cedníku horkou vodou, pak je uvařte v mírně osolené vodě (vody dejte tolik, aby jáhly přesahovala o několik cm) do měkka, bude to trvat asi 15 minut. Případnou přebytečnou vodu slijte a jáhly nechte vychladnout, občas jáhly promíchejte.
  2. Očištěnou mrkev nahrubo nastrouhejte do misky.
  3. Přidejte vejce, med, ořechy, skořici, zázvor, dřeň vanilky, citronovou kůru a šťávu.
  4. Vše prošlehejte metličkou, až se na povrchu směsi začnou objevovat bubliny.
  5. Pak přidejte uvařené jáhly, špetku soli, mouku a znovu důkladně promíchejte.
  6. Na rozehřátém oleji zvolna smažte lívance.
  7. Podávejte přelité čokoládou. Čokoládu a smetanu zahřejte ve vodní lázni, nevařte, jen zahřejte.




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Jáhlové lívance

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat