1h a 5min
20min příprava
45min vaření
971 kJ
energetická hodnota na 100g
130 Kč
cena za celý pokrm
Nutriční informace na 100 gramů:13g tuky18g sacharidy6g bílkoviny
Drobné žluté kuličky jsou plné železa a navíc přirozeně bezlepkové. Uvařit z nich můžete bramboráky, jahelník, nebo lívance.
Ingredience na
1 porce
2 porce
3 porce
4 porce
5 porcí
6 porcí
7 porcí
8 porcí
9 porcí
10 porcí
11 porcí
12 porcí
13 porcí
14 porcí
15 porcí
16 porcí
17 porcí
18 porcí
19 porcí
20 porcí
Uložit recept do kuchařky
100 g
jáhel
3 špetky
soli
2 ks
mrkve
- středně velké
3 lžíce
mletých vlašských ořechů
3 ks
vajec
- rozšlehaných
2 lžíce
medu
0.5 lžičky
mleté skořice
2 špetky
mletého zázvoru
0.5 ks
vanilkového lusku - dřeň
2 lžíce
citronové šťávy
1 lžíce
strouhané citronové kůry
100 g
špaldové mouky
K podávání
150 g
hořké čokolády
150 ml
40% smetany
Na smažení
100 ml
oleje
Postup přípravy
Jáhly dvakrát spařte v cedníku horkou vodou, pak je uvařte v mírně osolené vodě (vody dejte tolik, aby jáhly přesahovala o několik cm) do měkka, bude to trvat asi 15 minut. Případnou přebytečnou vodu slijte a jáhly nechte vychladnout, občas jáhly promíchejte.
Očištěnou mrkev nahrubo nastrouhejte do misky.
Přidejte vejce, med, ořechy, skořici, zázvor, dřeň vanilky, citronovou kůru a šťávu.
Vše prošlehejte metličkou, až se na povrchu směsi začnou objevovat bubliny.
Pak přidejte uvařené jáhly, špetku soli, mouku a znovu důkladně promíchejte.
Na rozehřátém oleji zvolna smažte lívance.
Podávejte přelité čokoládou. Čokoládu a smetanu zahřejte ve vodní lázni, nevařte, jen zahřejte.