Jáhlové lívance
Drobné žluté kuličky jsou plné železa a navíc přirozeně bezlepkové. Uvařit z nich můžete bramboráky, jahelník, nebo lívance.
-
1h a 5min
20min příprava
45min vaření
-
1029 kJ / 246 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny6g
sacharidy20g
tuky13g
Ingredience na
- 100 g
jáhel
- 3 špetky
soli
- 2 ks
mrkve
- středně velké
- 3 lžíce
mletých vlašských ořechů
- 3 ks
vajec
- rozšlehaných
- 2 lžíce
medu
- 0.5 lžičky
mleté skořice
- 2 špetky
mletého zázvoru
- 0.5 ks
vanilkového lusku - dřeň
- 2 lžíce
citronové šťávy
- 1 lžíce
strouhané citronové kůry
- 100 g
špaldové mouky
- K podávání
- 150 g
hořké čokolády
- 150 ml
40% smetany
- Na smažení
- 100 ml
oleje
Postup přípravy
- Jáhly dvakrát spařte v cedníku horkou vodou, pak je uvařte v mírně osolené vodě (vody dejte tolik, aby jáhly přesahovala o několik cm) do měkka, bude to trvat asi 15 minut. Případnou přebytečnou vodu slijte a jáhly nechte vychladnout, občas jáhly promíchejte.
- Očištěnou mrkev nahrubo nastrouhejte do misky.
- Přidejte vejce, med, ořechy, skořici, zázvor, dřeň vanilky, citronovou kůru a šťávu.
- Vše prošlehejte metličkou, až se na povrchu směsi začnou objevovat bubliny.
- Pak přidejte uvařené jáhly, špetku soli, mouku a znovu důkladně promíchejte.
- Na rozehřátém oleji zvolna smažte lívance.
- Podávejte přelité čokoládou. Čokoládu a smetanu zahřejte ve vodní lázni, nevařte, jen zahřejte.