Prostreno.cz

Bílková roláda

Nadýchaná roláda - je lehká, nemusí se předem stáčet, neláme se a hlavně je chuťově moc dobrá. Můžete ji plnit šlehačkou, oblíbeným krémem, nebo džemem.

Ohodnotit
(5 hlasů)
  • 60min

    45min příprava

    15min vaření

  • 969 kJ / 231 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny6g
sacharidy14g
tuky12g

Ingredience na

  • 8 ks menších nebo 6 velkých vajec - pouze bílky
  • 140 g cukru krupice
  • 60 g hladké mouky
  • 60 g mletých ořechů - vlašské nebo lískové
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka jedlé sody
  • 2 lžíce kyselejší marmelády
  • Na krém
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml 40% smetany ke šlehání
  • 50 g moučkového cukru

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Bílky vyšlehejte se špetkou soli.
  3. Když je sníh polotuhý, přidejte za stálého šlehání po částech všechen cukr a šlehejte, dokud není sníh pevný a na metle se po vyndání tvoří špičky, které nestékají, ale drží pevný tvar.
  4. Do sněhu vmíchejte prosetou mouku s jedlou sodou a mleté ořechy.
  5. Těsto rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečícím papírem.
  6. Plech vložte do předehřáté trouby a pečte 8-12 minut.
  7. Upečené těsto hned sundejte z plechu otočením na čistou utěrku. Ještě za horka z plátu stáhněte pečící papír. Roládu nemusíte stáčet, vydrží měkká a půjde stočit i po vychladnutí.
  8. Stejně vychlazené mascarpone a smetanu dejte do mísy, přisypte cukr a šlehačem na střední otáčky vyšlehejte na tuhý krém.
  9. Roládu potřete slabou vrstvou pikantní marmelády a pak ji potřete krémem. Do krému můžete přidat nakrájené jahody.
  10. Roládu stočte a nechte minimálně hodinu uležet v lednici.




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Bílková roláda

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat